Smog už nedupe na plíce, regulace skončila

Ostrava - Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se k dnešku výrazně zlepšily. Průměrné denní koncentrace polétavého prachu se zhruba po třech týdnech dostaly na většině měřicích stanicích pod imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový. Výjimkou byla odpoledne pouze stanice v Třinci na Frýdecko-Místecku, kde byla mezní hranice mírně překročena. Aktuální index kavlity ovzduší najdete na stránkách ČHMÚ.

Meteorologové proto v celém kraji odvolali signál regulace, při němž musejí podniky dodržovat ekologická opatření. Tento signál přestal platit nejprve v 02:00 na Třinecku a v 11:05 i na Ostravsku a Karvinsku. Během dne meteorologové odvolali i signál upozornění na možný vznik smogové situace: ve 12:04 na Třinecku a v 16:01 na Ostravsku a Karvinsku.  Signál regulace platil na Ostravsku a Karvinsku nepřetržitě od 28. ledna. Na Třinecku byl vyhlášen 27. ledna, 6. února ho tam meteorologové odvolali, ale po zhoršení rozptylových podmínek 9. února opět vyhlásili.

Meteorologové dnes po poledni odvolali upozornění na možnost výskytu smogu i pro Ústecký kraj. Regulace tentokrát nebyla vyhlášena. Ke zlepšení ovzduší přispěla změna počasí, oteplilo se a začal foukat vítr. Naposledy trápil smog Ústecký kraj loni v listopadu.

V Olomouckém kraji se vyčistilo ovzduší, poprvé po zhruba dvou týdnech byly dnes ráno čtyřiadvacetihodinové koncentrace polétavého prachu pod limitem ve všech sledovaných lokalitách. Pohybovaly se kolem deseti mikrogramů na metr krychlový, limit přitom činí 50
mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu. Olomoucký kraj dnes odvolal upozornění na smogovou situaci, které vydal na konci ledna.