Ololoď nabízí výhled na historické jádro Olomouce z hladiny Moravy

Olomouc má poprvé v historii výletní loď. Město na řece Moravě zatím tok, který se vine historickým jádrem, k plavbám nevyužívalo. Sdružení Řeka Morava pro Olomouc bude takzvanou Ololoď provozovat až do 20. září každý den – jak pro školy, tak pro veřejnost. Záměr podporuje magistrát i Olomoucký kraj.

Ololoď je replikou plavidla, které dříve po Baťově kanále vozilo uhlí do továren. Během 45minutové plavby Olomoucí se cestující dozvědí o historii města i o tom, že Morava je zde tak čistá, že v ní žijí pstruzi.

Loď potřebuje i během poklidné plavby zkušeného kapitána. Šimon Pelikán má kapitánské zkoušky a nedávno se zúčastnil projektu, během kterého tým z Univerzity Palackého obeplul svět na historické plachetnici.

„Plavba je okořeněna o legendy, aby nebyla jen ve striktně historickém duchu,“ říká kapitán a průvodce v jedné osobě Šimon Pelikán.

Ololoď láká na plavbu historickým centrem Olomouce (zdroj: ČT24)

Na sváteční plavby, které si mohou cestující zpříjemnit třeba svařákem, bude Ololoď vyplouvat až do Nového roku - každý den od deseti od rána do šesti do večera. Speciálních programů mohou po prázdninách využít i školy.