Autobus pod lavinou, uzavřené přechody

Praha – Přívaly sněhu dva dny decimovaly Česko. Dnes odpoledne se ale začaly mraky trhat a počasí se začalo od západu uklidňovat. V noci se ovšem může tvořit náledí nebo ledovka. Klid navíc nebude trvalý, ale zatím dostali správci silnic i železnic příležitost k úklidu sněhu. Kvůli jeho přívalům byl vyhlášen kalamitní stav v celém Kraji Vysočina, na Prostějovsku, Svitavsku, Bruntálsku a v Jablonci nad Nisou. Na Prostějovsko přijeli pomáhat i vojáci. Zato v Krkonoších museli s živly bojovat pouze místní silničáři, kteří se museli vypořádat s lavinou, jež zavalila silnici na Pomezní boudy. Česko je také dopravně odtrženo od svých sousedů. Uzavřeny jsou všechny hraniční přechody z Moravskoslezského kraje na Slovensko i harrachovský přechod do Polska. Problémy se nevyhýbají ani železnicím. Aktuální informace o dopravních nehodách a uzavírkách na silnicích naleznete zde.

Úklid nestíhali na Vysočině, na Prostějovsku pomohla armáda

Sněhu od středy napadlo už tolik, že úřadům na mnoha místech nezbylo než vyhlásit kalamitní stav – tedy situaci, kdy nestíhají ve stanovených termínech uklízet cesty. Platí v celém Kraji Vysočina i na dalších místech. Nejkritičtější situace nastala na Prostějovsku. V noci uvázlo na zasněžených silnicích 30 aut, hasiči museli zachraňovat jejich řidiče. Obec Protivanov potom sníh zcela odřízl od světa. „Nemohli přijet doktoři, nemohli dovézt pečivo,“ prohlásil starosta Karel Trnečka. S úklidem nakonec přijela pomáhat i armáda se svojí technikou, večer už byla všechna místa dostupná a úřady mohly odvolat druhý stupeň kalamity.

Kalamitní stav vyhlásily ráno úřady také na Svitavsku, Bruntálsku a Jablonci nad Nisou. Na dalších místech Libereckého kraje, který se s přívaly sněhu potýkal už včera, kalamitní stav vyhlášen nebyl. Přesto i zde pokračovaly vážné problémy, do Vysokého nad Jizerou se nedostaly autobusy, do Harrachova nákladní auta.

Silnici do Horní Malé Úpy na hřebenech Krkonoš zasypaly dvě laviny a uvěznily jeden autobus a nákladní auto pekařů. Na odstranění čtyři metry vysoké a asi padesát metrů dlouhé masy sněhu pracovala fréza celé odpoledne. Polapená vozidla však už v té době byla volná, silnice byla otevřena v polovičním profilu už od půl třetí. Řidiči však na lavinu dlouho nezapomenou. „Jezdím tady dvacet let a nic podobného jsem ještě nikdy neviděl,“ kroutil hlavou řidič autobusu Lubomír Čuda.

Silnice na Slovensko mizí ve sněhu

Ještě hůře než Česko postihlo počasí sever Slovenska. Silnice, které tam vedou z Moravskoslezského kraje, jsou proto na hranicích uzavřeny pro nákladní dopravu. Jedná se o silnici I/11 v Mostech u Jablunkova a II/484 u Bílé. Po poledni byl uzavřen také přechod v Horní Bečvě na silnici I/35, ten však už je průjezdný. Nejspíš až do pátku zato zůstane pro kamiony neprůjezdný i hraniční přechod v Harrachově na silnici I/10. Naopak už se veškerá doprava dostane přes Znojmo do Rakouska, po celodenní uzavírce má opět k dispozici silnici I/38 od Jihlavy.

Uzavřeny jsou také vnitrostátní silnice, zejména komunikace nižších tříd. V celé zemi je mimo provoz na 50 silnic, zejména v oblastech zasažených kalamitou. Ne vždy ale znamená uzavírka silnice, že na ní skutečně nikdo nezapadne. „Bohužel je na denním pořádku, že řidiči nerespektují tady to omezení,“ upozornil Josef Bulky z Údržby silnic Karlovarského kraje.

Počasí stále zabíjí

Počasí přispělo dnes nejméně ke dvěma úmrtím. Tělo devětatřicetileté ženy objevila policie u nádraží v Kojeticích na Třebíčsku. Mentálně postižená žena zřejmě ve středu večer zabloudila cestou od autobusu a nepřežila mrazivou noc. Na Zlínsku mezi Malenovicemi a Otrokovicemi se potom našlo tělo cyklisty. Také on nejspíš umrzl.

Problémy se sněhem hlásí i železnice

Sníh dnes zastavil nebo zpozdil vlaky asi na desítce tratí. Cestující se vůbec nedostanou na Slovensko přes Frýdecko-Místecko, kde probíhá plánovaná rekonstrukce trati a náhradní autobusy nemohou jezdit po silnici I/11 přes uzavřený hraniční přechod. Vlaky ze Slovenska potom mají vysoká zpoždění. Vesměs však dálkové vlaky jezdí včas a pravidelně, na některých lokálkách v oblastech postižených kalamitou je to horší. Na některých místech nejezdí vlaky ani autobusy, protože jsou nesjízdné koleje i silnice.

Přesto se odpoledne začala situace zlepšovat. Po dlouhé výluce, která trvala už od středy, se otevřela například boleslavsko-mělnická trať, příznivá je také situace v Libereckém kraji, kde bylo postiženo hned několik úseků.

UZAVŘENÉ TRATI

Rychlíkové:

  • 320 (Bohumín–Čadca) – plánovaná výluka probíhá v úseku Návsí–Čadca, ale slíbená NAD nejezdí kvůli nesjízdné silnici

Regionální:

  • 036 (Liberec–Harrachov) – kvůli poruše mimo provoz úsek Tanvald–Harrachov, NAD jezdí
  • 227 (Kostelec u Jihlavy–Slavonice) – trať sjízdná pouze v úseku Telč–Dačice, ve zbylých úsecích zavedena NAD, je však nespolehlivá
  • 311 (Valšov–Rýmařov) – celá trať nesjízdná, NAD jezdí až do Bruntálu
  • 318 (Kravaře ve Slezsku–Chuchelná) – celá trať nesjízdná, NAD jezdí, je však nespolehlivá
  • 324 (Frýdlant nad Ostravicí–Ostravice) – celá trať nesjízdná, NAD jezdí, je však nespolehlivá
Dodávka s lodí na návěsu jede po zasněžené vysočinské silnici v závěsu za sypačem – jinak to nejde.
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK