Temelín zvyšuje ostrahu, posily mají speciální výcvik i nové vybavení

Jadernou elektrárnu Temelín bude od příštího roku hlídat více policistů. Navýšení stavu si vyžádala další bezpečnostní opatření po teroristických útocích v Paříži. Přesný počet policistů, kteří budou jadernou elektrárnu střežit, velitelé odmítají upřesnit. Posily prodělaly speciální výcvik, mají nové vybavení i auta.

Ozbrojení členové jednotky se nyní pohybují po pětikilometrovém okruhu, který hlídají nepřetržitě 24 hodin. Dohlíží na bezpečnost, zastavují auta a kontrolují řidiče. Od pátku bude mít jednotka nové posily. Budou se v ní střídat desítky policistů, kteří dohlédnou i na přepravu paliva do elektrárny.

„I s ohledem na mezinárodní situaci plánujeme posílení jednak naší speciální jednotky určené pro ochranu elektrárny a jednak i zásahové standardní jednotky,“ dodal mluvčí jihočeského policejního ředitelství Jiří Matzner.

Temelín zvyšuje od ledna ostrahu (zdroj: ČT24)

Energetici pořídili policistům dvě nová auta a upravili jim dodávku, aby mohli co nejrychleji zakročit při nedovoleném vniknutí do elektrárny. V Temelíně takový případ dosud řešit nemuseli. Policisté ale riziko nepodceňují a s energetiky několikrát ročně zásah procvičují.

Jaderné elektrárny nyní patří mezi nejstřeženější české objekty. Od pařížských útoků v nich stále platí zvýšený stupeň ochrany. Jde například o důsledné vstupní kontroly. Temelín je navíc největším zdrojem výroby elektřiny v Česku. Pokryje zhruba pětinu spotřeby.