Do Zlína vyjede 25 nových trolejbusů

Zlín – Dopravní společnost Zlín-Otrokovice (DSZO), která provozuje městskou hromadnou dopravu v tomto souměstí, chce v příštích třech letech obměnit svůj park trolejbusů. S pomocí evropských peněz chce nakoupit 25 nových vozidel. Zaplatí za ně 400 milionů korun, z Regionálního operačního programu Střední Morava dostane zpět 251 milionů.

Z 25 trolejbusů, které chce DSZO nakoupit, bude deset mít hybridní pohon, budou se tedy moci vydat i do míst, kde není trakční vedení. Zbylých patnáct bude jezdit výhradně na elektřinu. Z patnácti klasických trolejbusů má být jedenáct kloubových osmnáctimetrových a čtyři standardní dvanáctimetrové, z deseti hybridních vozidel bude šest krátkých a čtyři kloubové. První nový trolejbus by měl do zlínských ulic vyjet příští rok v únoru, všech 25 by dopravní společnost měla mít k dispozici do dubna 2015.

Podle ředitele DSZO Josefa Kocháně budou muset zájemci o zakázku nabídnout výhradně nízkopodlažní trolejbusy. „Díky těmto penězům chceme kompletně přejít na nízkopodlažní vozidla,“ podotkl ředitel. Zatím jezdí ve Zlíně a Otrokovicích přes třicet trolejbusů typu 14Tr/15Tr z 80. let minulého století s vysokou podlahou a schody.

Dopravní společnost chce s pomocí evropských peněz nakoupit také nové autobusy, letos by měla dostat šest vozů od Iveca. Podle mluvčí ROP Renaty Škrobálkové půjdou peníze z programu rovněž na nákup nových palubních počítačů včetně modemů pro preferenci a koordinaci veřejné dopravy a na zavedení elektronického odbavovacího systému.