Česko dál dusí smog, Pražané vyrazili na smogový dýchánek

Praha – Prachu je ve vzduchu méně než v minulých dnech, stále však zůstává jeho koncentrace na některých místech několikanásobně nad limitem. Nejhorší situace je v Moravskoslezském kraji, ale i v dalších moravských regionech a také v severních Čechách i severovýchodní části Středočeského kraje. Signál regulace, který omezuje produkci průmyslových podniků, je vyhlášen v Moravskoslezském, Středočeském a Pardubickém kraji. Průběžně se má situace zlepšovat, zítra už může očekávaný vítr smogové období zcela ukončit. V Praze je už dnes vzduch takřka nejčistší z celého Česka, přesto právě sem svolali aktivisté tzv. smogový dýchánek, který začal dopoledne na Nuselském mostě.

„Praha miluje auta“ je ironický podtitul, se kterým nad ranní špičku vyrážejí Pražané, kterým není vzduch v metropoli lhostejný. Znečištění ovzduší v Praze je podle organizátorů takřka ze sta procent tvořeno zplodinami z automobilového provozu. Přemíra aut hodnotu Prahy trvale ponižuje a negativně se projevuje na kvalitě života.

Demonstranti, kteří se na Nuselském mostě sešli už na podzim, se tentokrát zaměřili na návrh nového zákona o ochraně ovzduší, který v pátek nejprve pozměnili a potom schválili poslanci. Výsledkem je zrušení poplatků za znečišťování ovzduší. „Průmyslové podniky přestanou mít motivaci investovat do čistých technologií, vyčistit výrobu a zajistit, aby byl menší smog hlavně v nejhůř postižených částech státu,“ sdělil programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký. Podle poslance Jana Bureše (ODS), který za pozměněním vládního návrhu zákona stojí, však bude nad průmyslovými podniky viset hrozba pokut v případě, že nebudou plnit stanovené emisní limity.

Pražský vzduch je čistý, lépe je i na dalších místech

V Praze je ale vzduch poměrně čistý – zdravotní limit u částic polétavého prachu s velikostí pod deset mikrometrů, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, je sice na některých místech překročen, ale jenom mírně. Nejprašněji je u Průmyslové ulice, kde dosáhla koncentrace prašných aerosolů ve čtyřiadvacetihodinovém průměru k 73 mikrogramům na metr krychlový.

Takřka celý zbytek území Česka je dnes špinavější. V Moravskoslezském kraji jsou průměrné hodnoty na všech měřicích stanicích nad 100 mikrogramy, ve Věřnovicích na Karvinsku dokonce 195 mikrogramů a v Bohumíně 171 mikrogramů na metr krychlový. Přesto je situace podstatně lepší než ve dnech předchozích, kdy byl padesátimikrogramový limit překročen místy až desetinásobně.

Nejprašnější je Mladá Boleslav

Ve Středočeském kraji je nejhorší vzduch v Mladé Boleslavi, v celodenním průměru 188 mikrogramů na metr krychlový, aktuální ranní hodinové měření ukázalo dokonce 222 mikrogramů – kromě Moravskoslezského kraje nejhorší hodnotu v celé zemi. Zbylá místa v regionu jsou na tom však mnohem lépe, koncentrace prachu je buď jenom nízko nad limitem, nebo dokonce pod ním. V Pardubicích, kde je stejně jako na severní Moravě a ve Slezsku a ve středních Čechách vyhlášena smogová regulace, je naopak vzduch stále velmi špinavý, čtyřiadvacetihodinový průměr měření prachu dosáhl na 131 mikrogramů na metr krychlový. Vysoká koncentrace prachu v ovzduší je i na dalších místech, zejména potom na Moravě – v Uherském Hradišti 142 mikrogramů, v Přerově 135 mikrogramů, v Olomouci 127 mikrogamů – a severních Čechách – v České Lípě 157 mikrogramů, Ústí nad Labem 153 mikrogramů a Litoměřicích 147 mikrogramů na metr krychlový.

V Ústeckém kraji, kde platí signál upozornění na smog, nastala podle úřadů situace vhodná k vyhlášení regulace. Vzhledem k příznivé předpovědi k tomu ale nejspíš nedojde. Večer přijde fronta, vzduch rozfouká a mělo by sněžit.

Pardubice (ne)regulují

Ačkoli je v Pardubicích vyhlášen signál regulace, místní podniky svoji produkci nijak neregulují a nic nedělá ani radnice. Firmy jako Paramo nebo Synthesia tvrdí, že jejich technologie jsou moderní a emise splňují požadované limity. Úkony jako zvlhčování zásob hnědého uhlí rovněž neprobíhají, protože je uhlí zasněžené. Nic se nezměnilo ani na silnicích, radnice se rozhodla dopravu nijak neregulovat. Podle vedoucího městského odboru životního prostředí Miroslava Míči by případné uzavření centra pro automobily pouze převedlo provoz do jiných částí města a stav ovzduší by se nijak nezlepšil.

Odborníci však radí špinavý vzduch nepodceňovat - senioři, nemocní a malé děti by měli pobyt na špatném vzduchu omezit. Stačí, když to vydrží ještě den, zlepšení má přijít postupně od středy.

Polétavý prach ve vzduchu je podle expertů mnohem agresivnější než v předchozích letech. Už týdny jeho negativní účinky trápí chronicky nemocné, například astmatiky. Podrážděné sliznice jim navíc způsobují virová onemocnění. Počet virových onemocnění narostl ale i mezi zdravými lidmi. Smog rozežere obranychopnost na průduškách a nasedají na ně infekce, vysvětluje ve zkratce příčinu primář plicního oddělení Viktor Kašák. Chronickým zánětem dýchacích cest – astmatem, trpí v České republice zhruba 800 tisíc lidí, skoro třetina z nich o tom vůbec neví, protože mají mírnější formu. Zvlášť pro ty závažnější případy ale může smog znamenat podstatné zhoršení stavu.