Tři lidé zemřeli při požáru domu v Českých Budějovicích

Celkem tři oběti si vyžádal výbuch a následný požár rodinného domu v Lidické ulici v Českých Budějovicích. Oběťmi jsou muž a žena středního věku spolu s nezletilým chlapcem. U všech obětí byla nařízena soudní pitva, příčiny neštěstí zatím nejsou jasné. K jejich objasnění by měl v pátek pomoci speciálně vycvičený policejní pes.

Tělo muže bylo na místě neštěstí objeveno už brzy po poledni. Ženu a dítě ale hasiči našli až po likvidaci požáru a závěrečném průzkumu objektu. Mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek uvedl, že oběti byly obyvateli domu, nepotvrdil však, že byly v příbuzenském vztahu. „Oběti už máme ztotožněny, ale nejdříve musíme informovat pozůstalé,“ sdělil.

K výbuchu a následnému požáru garáže a poté celého přilehlého domu v Lidické ulici vyjížděli hasiči a policisté krátce po poledni. Vzhledem k mohutnosti požáru policisté ulici uzavřeli a dopravu směřovali na objízdnou trasu. „Lidé z okolních domů byli kvůli bezpečnosti do likvidace požáru vyzváni k opuštění svých domovů,“ uvedl policejní mluvčí.

Hasiči kolem 16:00 ještě dohašovali jednotlivá doutnající ložiska požáru. Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů uvedla, že statik rozhodl o demolici domu. Těžká technika následně dům zbourala.

Celý případ si převzali českobudějovičtí kriminalisté. Lidická ulice bude minimálně další dva dny uzavřena, dodal policejní mluvčí Doubek. Doprava je odkloněna na okolní komunikace, trolejbusy nahradily autobusy.

Požárů, při kterých zemřeli tři lidé nebo i více, se v posledních letech stalo v Česku několik. Nejtragičtějším podobným případem byl výbuch v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm 17. února 2013. Tehdy zahynulo šest lidí včetně tří dětí a sedmý člověk zemřel na následky zranění v prosinci 2014. Tragédii způsobil psychicky labilní muž, jenž se chtěl pomstít svému okolí a sám zahynul.