Bojkotujte referendum, vyzývají Kokonínské jeho iniciátoři

Kokonín - Patrně fiaskem skončí nedělní referendum o odtržení Kokonína od Jablonce nad Nisou. Sami organizátoři totiž lidi vyzývají k bojkotu. Kromě osamostatnění totiž chtěli hlasovat i o umístění čistírny odpadních vod. To ale jablonecká radnice zakázala a za pravdu jí dal i krajský soud. Paradoxně právě Jablonec teď nabádá lidi, aby k volbě přišli.

Čistička odpadních vod jako taková lidem nevadí, nelíbí se jim místo, které pro ni vybrala jablonecká radnice. Místní se obávají zápachu, a tak by chtěli, aby čistírna vyrostla někde za městem. Město chce ale stavět na parcele přímo mezi domy. Celý spor vyústil ve snahu o úplné odtržení obce od Jablonce nad Nisou. Osadní výbor sesbíral potřebný počet podpisů a dorazil na radnici s návrhem referenda o dvou otázkách, jednak o osamostatnění a jednak o umístění čističky. Jablonecká radnice ale rozhodla, že referendum bude pouze o odtržení. S tím Kokonínští nesouhlasí, protože právě otázka čistírny je pro ně tématem číslo jedna, referendum bez ní nemá cenu, jak tvrdí jeho iniciátoři.

A podobně to vidí i mnoho místních. „Nebudu volit, nemá to pro mě smysl,“ řekla Žaneta Niesnerová, jejíž dům sousedí s pozemkem, na kterém má čistička vyrůst. Sami iniciátoři teď vyzývají obyvatele Kokonína, aby hlasování bojkotovali. „Chceme referendum s otázkou o posunutí čistírny o pět set metrů,“ prohlásil předseda osadního výboru Josef Šikola.

Vstup a reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Jablonecká radnice, která se případného odtržení obávala, zase naopak nabádá, aby lidé k urnám přišli. Nechce se jí zbůhdarma vyhodit skoro 100 tisíc korun, které bude referendum stát. „Vyhlášení bojkotu je silná káva, obávám se, že nám to všem dělá velkou ostudu,“ poznamenal starosta Jablonce Petr Beitl.  

Členové osadního výboru Kokonína se navíc obrátili na Ústavní soud. Chtějí vědět, jestli nebyla pošlapána jejich ústavní práva. Referendum ale proběhne už tuto neděli a je velmi nepravděpodobné, že by soud do té doby rozhodl. I to je podle místních důvod, proč nedělní termín bojkotovat. Chtějí, aby lidové hlasování proběhlo až v dubnu.

Kokonínským ale svitla další naděje. Poslanecká sněmovna nedávno odhlasovala, že se Jablonec nad Nisou stane statutárním městem. Kokonín jako okrajová část města má tím pádem velkou šanci stát se samostatným městským obvodem s vlastním starostou, rozpočtem a většími pravomocemi. Otázka je, jestli to dokáže něco změnit na plánech jablonecké radnice o umístění čistírny. Výstavba je na spadnutí a jakmile se začne stavět, tak už to rozhodnutí nikdo nezvrátí.