Záchranáři ošetřili v Praze skoro sto tisíc pacientů, přibývá vážných úrazů

Praha – Pražští záchranáři loni ošetřili 577 těžce zraněných lidí, z nichž řada ke svým zraněním přišla při dopravních nehodách. Počet závažných úrazů se tak ve srovnání s předešlým rokem zvýšil, ve srovnání s rokem 2008 dokonce dvojnásobně. Celkově loni záchranáři vyjeli ke 124 tisícům událostí a ošetřili asi 98 tisíc pacientů.

Podle ředitele pražské záchranné služby Zdeňka Schwarze na jediný den připadlo v průměru 350 výjezdů. Ve většině případů si stav pacienta vyžádal pouze zásah záchranářů. Přítomnost lékaře byla nezbytná jen v 17 procentech všech výjezdů. „Pacienti se na nás často obracejí s banalitami, které by spíš měl řešit jejich praktický lékař, ne záchranka… Pravidlem je to například u cizinců nebo bezdomovců,“ konstatoval Schwarz. 

Na druhou stranu je podle něj povzbudivé, že podle zkušeností pracovníků v terénu až 80 procent obyvatel metropole zvládá základy resuscitace. I v souvislosti s tím se pražská záchranná služba pyšní až 35 procenty úspěšných resuscitací při náhlé zástavě oběhu. „V tomto případě jsou naše výsledky v porovnání se světem na špičkové úrovni,“ dodává Schwarz.                              

Sám Schwarz uplynulý rok hodnotí kladně. Pražská záchranná služba se sice podle něj stále potýká s nedostatkem lékařů a chybí jí zázemí v centru Prahy, v minulosti hojně mediálně zmiňované případy napadení záchranářů jsou ale podle Schwarze zanedbatelné a debata o tom, že by měli mít záchranáři statut veřejného činitele, je prý naprostý nesmysl.

  • Záchranáři nejčastěji zasahují ve středu a v dopoledních hodinách

  • Nejpočetnější skupiny pacientů: starší lidé a chronicky nemocní (68 %), úrazy (25 %), intoxikace a alergie

  • Vozy záchranné služby dojedou na místo v průměru za 7-8 minut