Třebíčští otužilci chtějí dokázat, že je ledová koupel prospěšná

Třebíč – Otužilci z Třebíče chtějí dokázat, že koupání v ledové vodě je zdraví prospěšné. K dnešnímu plavání v zamrzlém rybníce proto přizvali lékaře a chtějí vypracovat studii o příznivých účincích otužování. Dnešní počasí jim přichystalo teplotu vzduchu minus 12 stupňů Celsia, teplota vody se pohybovala slabě nad nulou.

S mrazivým počasím si lidé spojují pouze varování před omrzlinami nebo prochladnutím. Ledová koupel pro netrénovaného jedince může mít už po pár minutách tragické následky. Studie, na které třebíčští otužilci začali pracovat, má ale dokázat, že řízené a pravidelné otužování je naopak zdraví prospěšné. Podle primáře třebíčské zdravotnické záchranné služby Michala Kříže se musí začít sprchováním studenou vodou a vstupy do vody musí být zpočátku jen na deset až patnáct sekund. „Popisuje se i zlepšení duševních onemocnění, prevence akutních respiračních infekcí, působí to dobře na revmatismus. Otužování má blahodárný vliv,“ dodává Kříž.

Otužilci se před vstupem do vody i po plavání nechali odborně vyšetřit lékařem. Lékaři po dvouminutové koupeli u plavců zjistili jen nepatrný pokles tělesné teploty. Tepová frekvence se zvýšila v průměru o třicet pulsů a mírně stoupl krevní tlak. Výsledky dnešních měření budou lékaři společně s Klubem ledních medvědů Třebíč publikovat.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)