Liberecký hejtman Půta odstoupil z čela Starostů a nezávislých

Liberecký hejtman Martin Půta odstupuje kvůli svému trestnímu stíhání z funkce předsedy hnutí Starostové a nezávislí. Do volebního sněmu, který se bude konat v dubnu příštího roku, hnutí i nadále povede první místopředseda Petr Gazdík.

„V obvinění, které proti mně vznesla policie minulý rok, se cítím nevinný. Protože se ale nezdá, že by orgány činné v trestním řízení jakkoliv usilovaly o brzké uzavření případu, spíše naopak, a protože jsem si vědom, že kauza negativně ovlivňuje mínění o hnutí STAN, rozhodl jsem se z funkce předsedy odstoupit,“ napsal Půta v tiskovém prohlášení. 

Policie Půtu loni na podzim obvinila z přijetí statisícového úplatku a ze zneužití pravomoci v souvislosti s rekonstrukcí kostela sv. Máří Magdalény v Liberci. Obvinění od začátku odmítá. Funkci nevykonává už od loňského listopadu, kdy mu bylo obvinění sděleno, odstoupení proto považuje za logický krok.

Stranu bude dál řídit Gazdík. „Jsem přesvědčený, že je Martin Půta nevinný. Dlouhodobě vyzýváme orgány činné v trestním řízení, aby umožnily rozhodnutí nezávislého soudu, avšak doposud se tak nestalo,“ konstatoval.

Půta: Časem se ukáže, co bylo cílem mého obvinění (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího Karla Kremla bude hnutí s Půtou i nadále spolupracovat v nastávajících krajských volbách v Libereckém kraji, kde povede kandidátku Starostů pro Liberecký kraj. „Předpokládám, že žijeme v zemi, kde člověka nemůžou odsoudit za něco, co neudělal. Zatím tomu věřím,“  dodal hejtman.

Soud by mohl být příští rok

Podle státního zástupce Radima Kadlčka vyšetřování stále pokračuje. „Není to jednoduchý případ,“ poznamenal. Odhaduje ale, že před soud by se mohl dostat ještě v první polovině příštího roku.