České Petrovice ztratily faru, požár zranil dvě děti

České Petrovice – Oheň v noci zničil faru v Českých Petrovicích na Orlickoústecku. Vznikla více než milionová škoda, především ale dvě děti utrpěly zranění. Celkem muselo před ohněm uprchnout jedenáct lidí, jedno dítě při útěku utrpělo omrzliny nohou, druhé se nadýchalo zplodin.

Římskokatolická fara hořela od střechy, hasiči se o požáru dozvěděli před půl třetí v noci. „Uvnitř objektu se v době požáru nacházelo celkem jedenáct osob, z toho osm dětí ve věku dvanácti až patnácti let a tři instruktoři,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Jejich evakuace byla hektická, jedno z dětí se nestačilo řádně obléknout a omrzlo, druhé se nadýchalo zplodin. Všichni lidé však dokázali z objektu uniknout.

Hasiči bojovali s plameny déle než hodinu, požár dostali pod kontrolu až v půl čtvrté. Práci jim komplikoval zejména dvacetistupňový mráz. „Voda, kterou hasiči používají k hašení, neodtéká, ale ihned namrzá. Při tak silném mrazu dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení, armatur a proudnic. Aby nezamrzala hadicová vedení, tak je hasiči zasypávali sněhem,“ popsala potíže, kterým hasiči čelili, jejich mluvčí.

Oheň zcela uhasl až před osmou hodinou ranní. Podle vyšetřovatelů začalo hořet buď kvůli netěsnému komínu, nebo kvůli závadě na elektroinstalaci.

Telefonát mluvčí hasičů Venduly Horákové (zdroj: ČT24)