Spor o pozemky pokračuje, majitel hrozil zavezením R10

Mladá Boleslav – Ačkoli rychlostní silnice R10 stojí – jako jedna z mála – v celé plánované délce, boj o pozemky dodnes zcela neskončil. Rodina Řehákových, která vlastní pozemky u rychlostní silnice, dnes vyhrožovala, že rychlostní silnici zasype na 41. kilometru hlínou. Na místo vyrazili policisté, nakonec k přehrazení komunikace nedošlo.

Pozemky, na kterých stojí rychlostní silnice R10, zatím státu nepatří. Auta projíždějí po soukromé půdě, o kterou se stát už dvacet let pře a soudí s rodinou Řehákových. Majitelé mají pocit, že se stát vyhýbá rozumné dohodě, proto poslali úřadům e-mailem s varováním, že rychlostní silnici v noci na pátek zablokují. „Oni nejsou majiteli, tak máme právo dělat si tam, co chceme,“ poukázala matka majitele pozemků Milada Řeháková.

Hrozba navezení hlíny na rychlostní silnici však popudila stát k činu. „Připravujeme trestní stíhání odesílatele tohoto e-mailu pro trestný čin šíření poplašné zprávy. Za tento trestný čin mu hrozí až tři roky vězení,“ sdělil mluvčí mladoboleslavské policie David Schön. Dodal, že nešlo o první podobnou hrozbu majitele pozemku.

Obě strany si všechny návrhy odmítly

Řehákovi tvrdí, že se dlouho snažili najít smírné řešení. Například chtěli blízkosti vytíženého tahu využít k podnikání – provozovali by odpočívadlo. „Nabízeli jsme, že jim pozemky postoupíme – jak se říká za korunu – s tím, že nám zpřístupní ostatní pozemky, protože jsme na nich chtěli podnikat,“ shrnul majitel pozemků u R10 Milan Řehák. Stát nabídku odmítl, podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové není výhodné vybudovat odpočívadlo právě na sporném místě.

Vápeníková však rovněž tvrdí, že s rodinou není snadná dohoda. „ŘSD situaci dlouhodobě řeší, nicméně právě v tomto případě majitelé pozemků nepřistoupili na žádný z návrhů vypořádání, které jim byly ŘSD nabídnuty,“ uvedla mluvčí.

Reportáž Magdaleny Trojanové (zdroj: ČT24)

ŘSD se s rodinou pře i o kategorii pozemku o výměře 1 650 čtverečních metrů. Podle ŘSD se jedná o ornou půdu, za kterou Řehákovým nabídlo nejprve 80 tisíc korun, později 400 tisíc. Rodina ale nabídky odmítla s tím, že ve skutečnosti jde o stavební pozemek v průmyslové zóně a stát by za něj měl zaplatit dva miliony. To však podle mluvčí Vápeníkové neodpovídá znaleckým posudkům.

V úvahu podle Řehákových připadala i směna půdy, již ale stát také pohřbil. „Celou dobu jsme žádali, ať nám dají náhradní pozemky,“ poukázal Milan Řehák. Mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák uvedl, že stát náhradní pozemky hledal, ale bezúspěšně. „Požádali jsme pozemkový fond, aby našel náhradní pozemek, nicméně se ukázalo, že v oblasti žádný vhodný pozemek není,“ shrnul mluvčí Novák.

Odkaz spletité historie

Situace, která u Mladé Boleslavi nastala, je důsledkem pestré české historie. Stát totiž před rokem 1989 postavil silnici na pozemcích, které mu však před nástupem komunismu nepatřily. Po revoluci se vrátily původním majitelům. Ti následně začali jednat se státem o osudu pozemků, po kterých rychlostní silnice vede.

Nyní chce ministerstvo vypracovat nový odhad ceny pozemků. Pokud se s rodinou nedohodne, plánuje pozemky vyvlastnit. Řehákovi naproti tomu chtějí blokádu nahlásit znovu, klidně opakovaně a varují, že příště na silnici zeminu opravdu navezou.