Liberecká univerzita jede na konferenci Nanotech 2012 do Japonska

Liberec – Technická univerzita v Liberci (TUL) se příští týden představí v Japonsku na mezinárodní výstavě a konferenci Nanotech 2012, která se už pojedenácté uskuteční v Tokiu. Univerzitní ústav pro pokročilé technologie tam představí výsledky výzkumu zaměřeného na využití nanomateriálů v praxi, informovala o tom mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková. TUL se výzkumu a vývoji v této oblasti věnuje už léta. V roce 2004 vyvinula jako první na světě technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovlákenných netkaných materiálů.

V Japonsku se liberečtí vědci představí v rámci Technologického centra Akademie věd ČR. „Vedle prezentace ústavu představíme výsledky využití nanočástic elementárního železa v praxi, využití nanovlákenných struktur pro čištění vod, ale ukážeme i možná rizika nanomateriálů pro živé organismy,“ doplnil ředitel pro vědu Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace TUL Miroslav Černík. Ústav chce akci využít k navázání kontaktů s asijskými vědci. Součástí prezentace bude podle Černíka i nabídka pracovních pozic v řešitelských týmech na liberecké univerzitě. 

Samostatně představí svůj výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů liberecká textilní fakulta. Roman Knížek z katedry netkaných textilií jede do Tokia s novou nanovlákennou membránou, kterou vyvinul díky podpoře a na zakázku společností Nanoprotex. Poprvé oficiálně představí nový unikátní materiál pro výrobu outdoorového nebo vojenského oblečení. Textilie, která je už chráněna světovými patenty, se vyznačuje vysokou odolností proti větru, paropropustností a zároveň vysokou voděodolností - odolat dokáže vodnímu sloupci až do padesáti tisíc milimetrů.

V Tokiu budou prezentovat svou práci i další liberecké vědecké týmy, představí mimo jiné materiály určené pro tkáňové inženýrství nebo na speciální filtraci. „Cílem účasti na výstavě je nejen hledat partnery pro další výzkum či průmyslové aplikace, ale i získat nové informace a podněty pro další vědecká bádání a naše studenty. Je možné, že nalákáme i nějaké zahraniční studenty na doktorské studium či místa postdoktorská,“ řekl děkan liberecké textilní fakulty Aleš Linka.