Plzeň rozšíří placené parkovací zóny

Plzeň – V Plzni už je zase rozruch kvůli parkování. Magistrát se rozhodl radikálně rozšířit placené zóny. Chce tak zabránit dojíždějícím odjinud, aby zdarma parkovali v ulicích a překáželi místním. Centrální plzeňský obvod to ale tvrdě kritizuje. Problém to prý nevyřeší, jen to z Plzeňanů vytáhne peníze na rezidenční karty.

Parkovací místa jsou na mnoha místech beznadějně plná už v poledne. Většina aut patří řidičům, kteří dojíždějí z jiné části Plzně za prací a na úřady. Dříve parkovali u obchodního centra, jenže tam už se musí platit. Magistrát se rozhodl situaci řešit. Placené území bude až pětkrát větší. „Chceme upřednostnit lidi, kteří v dané lokalitě bydlí,“ uvedl náměstek primátora pro oblast technickou Petr Rund (ODS).

Plány magistrátu ale narazily na tvrdý odpor centrálního plzeňského obvodu a rozdělily i politiky uvnitř jednotlivých stran. Podle kritiků rozšíření parkovacích zón jen přesune auta blíž k sídlištím a tam je už teď problém zaparkovat. Mezi odpůrce patří například místostarosta MO Plzeň 3 Radislav Neubauer (ČSSD) a předseda zastupitelského klubu TOP 09 pro Plzeň 3 Pavel Podaný dokonce tvrdí: „Vedení města nespolupracuje a je to další důkaz nekoncepčnosti jeho politiky.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

První změny mají přijít už ve druhé polovině letošního roku. Nejprve chce město pro rezidenty vyblokovat zhruba sto míst kolem náměstí. Hlavně ale musí nakoupit nové parkovací automaty. Ve finále jich má být 150 a bude v nich možné platit i Plzeňskou kartou.