Manželé si oddechli, o byt kvůli exekuci předchozí majitelky nepřijdou

Kutná Hora – Manželé Pištělákovi, kteří museli před soudem zachraňovat svůj byt, si dnes vyslechli konečný rozsudek. Byt řádně koupili, zaplatili a katastr jejich vlastnictví zapsal. Jenže původní majitelka mezitím skončila v konkurzu a správce do něj byt Pištělákovým po třech letech zahrnul. Vrchní soud dnes vyhlásil, že byt je definitivně jejich.

Klid a pohodu našli Pištělákovi v bytě, za který zaplatili milión čtyři sta tisíc. Koupili ho v červnu 2007. Na původní majitelku Olgu Leitnerovou byly nařízené dvě exekuce. První Pištělákovi uhradili, o druhé nevěděli a zjistit to nemohli. Po třech letech jim byt zabavil správce konkurzu, ve kterém se předchozí majitelka ocitla.  

Naději na nápravu nedávali manželům ani lidé z justice. Původní majitelka v exekuci jim byt prodat nesměla, říká zákon. „Obávám se, že manželé Pištělákovi nemusí s tou žalobou uspět,“ dodala místopředsedkyně krajského soud Jolana Maršíková. Přesto vloni krajský soud dal Pištělákovým za pravdu a uznal, že byt koupili v dobré víře. Odvolal se ale správce. A manželé se dál báli o střechu nad hlavou. Dnešní rozhodnutí vrchního soudu ale potvrdilo, že byt je definitivně jejich.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)