Spolek na ochranu zvířat objevil týraného psa. Měl řetěz zarostlý do krku

Spolek na ochranu zvířat zachránil týraného psa

Dobrovolnice ze spolku na ochranu zvířat zachránily z domku na Frýdecko-Místecku psa, který měl řetěz zarostlý do kůže a svalů na krku a byl zřejmě měsíce zavřený v kleci. Na týrání zvířete upozornila sousedka jeho majitele už v listopadu tamní veterinární správu. Veterinářka, která přišla na kontrolu, však nic nepodnikla. Rozhodla, že pes je v pořádku. Svůj postup bude nyní vysvětlovat nadřízeným.

Podle veterinářky Jany Kouřilové, která dvouletého křížence ošetřovala, jsou jeho rány na krku staršího data. Odhaduje, že trpěl delší dobu. „Některé jizvy má už zahojené, a to trvá týdny. Byl vystrašený, ostražitý, je viditelně vyhublý. Rozhodně to není krátkodobá záležitost,“ uvedla Kouřilová.

Majitel vydal zvíře obalené výkaly

O záchranu psa se zasloužili i sousedé majitele psa z Dolních Domaslovic, kteří slyšeli jeho zoufalý štěkot. Poté, co neuspěli na veterinární správě, obrátili se na ochránce. Členky Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat pak křížence odvedly od majitele, který se ho dobrovolně vzdal, k veterináři.

Týraný pes - veterinární klinika
Zdroj: ČT24

„Když nám ho dával do auta, měl na sobě řetěz, který byl doslova obalený výkaly. Zvíře celé bylo od výkalů a umazal se jimi i majitel,“ popisovala Helena Kohoutová.  Stavem psa byla otřesena. „Dělám dobrovolnici spolku už tři roky, ale tento případ byl dosud nejhorší ze všech,“ uvedla.

Případ prověřuje veterinární správa

Případem se zabývá pobočka Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj. „K závěrečnému rozhodnutí, jestli naše pracovnice pochybila, nebo nepochybila, dojde až po projednání s ní. To se uskuteční ve čtvrtek,“ uvedl ředitel krajské správy Severin Kaděrka.

Moravskoslezský spolek na ochranu zvířat zachrání ročně desítky psů a koček, o které se majitelé nestarají. Pes jménem Finn se zatím zotavuje na veterinární klinice ve Frýdku-Místku, kde může zůstat jen několik dnů. Nutně potřebuje pohyb, protože prožil zřejmě měsíce neustále zavřený v kleci. Především ale potřebuje nový domov.