Z Labe přestane být stoka, královédvorský odpad se vrací do čističky

Dvůr Králové nad Labem – Čistírna odpadních vod ve Dvoře Králové začne dnes večer opět přijímat odpad z městské kanalizace. Od pondělí tekly splašky přímo do Labe, když firma WWTP DKNL, která čističku provozuje, město odpojila. Dnes obě strany jednaly o obnovení čištění městského odpadu, radnice nakonec slíbila, že zaplatí společnosti zálohu za leden a únor ve výši 3,3 milionu korun a dále bude jednat o požadovaných změnách smlouvy.

Řece se v době vypouštění odpadu dařilo splašky ředit. Přesto ale laboratoře inspektorů životního prostředí zaznamenaly nadměrný výskyt amoniakálního dusíku. Návrat do provozu by podle Antonína Morávka neměl být složitý navzdory stávajícím mrazům. „Všechny systémy ČOV v omezeném režimu stále fungovaly,“ řekl Morávek.

Labe bude čistší téměř po třech dnech od začátku neobvyklé krize. Firma WWTP DKNL odpojila město od své čističky v pondělí dopoledne s požadavkem, aby město uhradilo fakturu za leden a přistoupilo na upravení smluvních vztahů. Radnice dosud platila 1,67 milionu korun měsíčně, provozovatel čistírny, firma WWTP DKNL, žádala dvojnásobek. Radnice nakonec ustoupila, slíbila, že prozatím zaplatí naráz zálohu za leden i únor a vytvoří spolu s firmou komisi, která se bude zabývat skutečnými náklady na čištění.

Vstup Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle jednatele firmy Antonína Morávka bylo královédvorské čistění vysoce ztrátové a WWTP DKNL hrozila insolvence. Z finančních problémů však nemusí společnosti pomoci ani dohoda s radnicí. Česká inspekce životního prostředí totiž dnes oznámila, že zahájila řízení se dvěma subjekty kvůli vypouštění splašků ze Dvora Králové nad Labem do řeky Labe. Ředitelka hradeckého inspektorátu ČIŽP Jana Samková sice odmítla dotčené subjekty jmenovat, zato oznámila, že jim hrozí až pětimilionová pokuta.

Až milionem může navíc pokutovat provozovatele čistírny odpadních vod také Královéhradecký kraj. Ten však zatím nezahájil správní řízení, případem se dále bude zabývat ve čtvrtek. Správní řízení se může dotknout také majitele čistírny, kterým není jeho provozovatel ani město, nýbrž akciová společnost Evorado Import. „Vzhledem ke lhůtám stanoveným zákonem lze první rozhodnutí kraje v tomto správním řízení očekávat v průběhu dvou týdnů,“ uvedl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.

Čistička odpadních vod
Zdroj: ČT24

Královédvorský spor je výsledkem historických změn vlastnictví čističky. Vše začalo počátkem 90. let minulého století privatizací vodovodní soustavy textilkou Tiba. Ta před pár lety zkrachovala, městu se ale nepodařilo od ní čističku odkoupit. Nyní se s novým majitelem handrkuje o to, komu mají občané vodné a stočné platit.