Studenti plzeňských práv vytáhnou do boje za svou fakultu

Plzeň – Studenti i akademici plzeňských práv chystají na zítra rozsáhlé protesty a za svou fakultu chtějí bojovat. Nechtějí se smířit s rozhodnutím akreditační komise, podle které škola nesplňuje podmínky pro pokračování magisterského programu a měla by se zavřít. Studenti založili protestní iniciativu a plánují další demonstraci, přestože právě mají zkouškové období a nesmějí zanedbat ani své studijní povinnosti.

Týden po rozhodnutí akreditační komise se učebny v jednom z pater právnické fakulty proměnily v improvizované tiskové centrum. „Koordinační centrum vzniklo ze spontánních reakcí studentů, kteří po desítkách přicházeli a říkali, že i oni se chtějí aktivně zapojit,“ uvedl student Jakub Sivák. Koordinační štáb vyřizuje maily, monitoruje zprávy o fakultě v tisku nebo upravuje webové stránky. „Založili jsme webové stránky 'Dneska my, zítra vy'. Poselství toho hesla je, že se to opravdu může stát každému,“ dodal student Jakub Kolomičenko.

V plném proudu jsou přípravy na zítřejší bílou demonstraci. Barva v názvu má svoji symboliku – poukazuje na čistotu a nevinnost, protože studenti jsou v téhle situaci nevinně. Veřejnost může studenty podpořit podepsáním petice za zachování plzeňské právnické fakulty. Už je na ní více než tisíc jmen. Protestní shromáždění svolávají studenti na zítřejší 12. hodinu před budovu právnické fakulty.

Pauly: Fakulta je dostatečně personálně zabezpečna

Sama fakulta nemá kromě rozkladu příliš mnoho způsobů, jak se proti verdiktu bránit. Přestože oficiální vyjádření akreditační komise dostane až zítra, chce děkan právnické fakulty Jan Pauly zvolit tři možnosti obrany. „Jednu bych označil cestou správně-právní a ty dvě cesty jsou cesty soudní,“ dodal. Podle něj je nejvíce kritizovaná oblast plzeňských práv, tedy personální zajištění fakulty, zcela vyhovující. „Když to srovnám s personálním zabezpečením fakult, které jsou srovnatelné velikostí s naší, jsem o tom skálopevně přesvědčen,“ dodal.