Na severní Moravě se bojí azbestu, proměřují školy

Frýdlant nad Ostravicí – Po možném úniku azbestu začali pátrat specialisté ze Státního zdravotního ústavu v budovách škol v Moravskoslezském kraji. Hygienici vytipovali devět rizikových základních a středních škol, které v posledních deseti letech prošly rekonstrukcí. Výsledky zveřejní za dva týdny.

Studentům gymnázia ve Frýdlantu nad Ostravicí dělal celé dnešní vyučování společnost speciální měřicí přístroj. Hygienici rozhodli, že měřit se bude v tělocvičně, která má vyměněná okna, ale také ve třídách a na chodbách. Není totiž vyloučeno, že materiál, ze kterého má škola obvodové zdi, obsahuje i zdraví nebezpečné látky. „Nastavili jsme odběrové aparatury na odběr vláknitého prachu, předpokládáme, že by to měl být azbest,“uvedla Jaroslava Henková ze Státního zdravotního ústavu v Ostravě.

Podle hygieničky Evy Gerykové je azbest nebezpečný karcinom vyvolávající nádory, kterým se říká mezioteliomy. „Tyto nádory však vznikají až po hodně dlouhé době, několika desítkách let v prostředí, kde jsou ty expozice vysoké,“ uklidňuje Geryková.

Dnešní kontrolní měření stojí asi 55 tisíc korun a zaplatí ho stát. Pokud by ale přístroje zvýšený výskyt azbestových vláken zjistily, musela by projít měřením kompletně celá škola. A toto měření, které by stálo kolem 4 milionů korun, už by muselo zaplatit město. „To by byly mimořádné výdaje, se kterými rozpočet nepočítá,“ řekl místostarosta Ivo Hudeček.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Škola ve Frýdlantě je jednou z devíti v kraji, kde budou odborníci ze zdravotního ústavu zjištovat přítomnost azbestu. Až dvojnásobně překročené limity už naměřili specialisté v tělocvičně českotěšínského gymnázia, kde si měření zaplatili sami. Od poloviny ledna je proto budova mimo provoz a zatím není jasné, kdy a jestli vůbec se do ní studenti vrátí.