Žena z Ostravy měla nechat zemřít spolubydlící hlady

Ostrava – Smrtí 57leté ženy se dnes začal zabývat ostravský krajský soud. Podle obžaloby ji nechala zemřít hlady její spolubydlící. Případ původně řešil okresní soud jako ublížení na zdraví s následkem smrti. Soudkyně ale rozhodla, že čin může být kvalifikován jako vražda, a postoupila ho kraji.

Čtyři roky bydlela Jana Kučerová se svým přítelem u své známé v Ostravě-Přívoze. Přišli o byt a neměli kam jít. S ženou se dohodli, že jí budou platit nájem, a protože byla těžce nemocná a nemohla už chodit, starali se o ni. To se mělo změnit jednoho dne, kdy se Kučerová s přítelem podle obžaloby rozhodli ženu odnést na půdu a tam ji nechat svému osudu.

Kučerová ale tvrdí, že její spolubydlící zemřela v bytě a teprve měsíc poté její tělo odtáhla na půdu, protože měli s přítelem strach, že o bydlení přijdou. Tělo pak našel až po více než půlroce soused, když na půdě uklízel.

Kučerová několikrát změnila výpověď. Na policii se přiznala k tomu, že ženu na půdu s přítelem odnesli, aby se o ni nemuseli starat. U soudu to ale pak vždy popřela. Podle okresního soudu by čin bylo možné kvalifikovat jako vraždu. „Skutek je stále kvalifikován tak, jak byl žalován. Jak se to vyvine, je ještě předčasné v tuto chvíli posuzovat,“ říká krajská státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Bude to záležet i na výslechu dalších svědků a soudních znalců, kteří by měli soudu odpovědět na otázku, zda žena zemřela skutečně v bytě, jak se hájí obžalovaná, nebo až na půdě.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)