Pražská ODS se nebrání podpoře koalice bez účasti v radě

Začíná další kolo jednání o nové koalici (zdroj: ČT24)

Novou pražskou koalici by chtěla městská TOP 09 sestavit do zasedání zastupitelstva příští čtvrtek. K tomu by si ale museli přes víkend ujasnit své vzájemné postoje pražští Piráti a ODS. Pirátská strana si spolupráci s ODS dokáže představit pouze v případě, že občanští demokraté nezasednou v radě a koalici budou pouze podporovat zvenčí. Předseda pražské ODS po jednání s Piráty naznačil, že takové uspořádání je možné. Postoj stran by měla dále vyjasnit pondělní schůzka všech členů potenciální koalice – TOP 09, ODS, Pirátů a také Trojkoalice.

Pirátská strana opakovaně trvala na tom, že nechce radu, ve které by byli zástupci ODS, ČSSD nebo KSČM. Na magistrátu se ale vytvořily dva bloky, mezi kterými již není pravděpodobné přelévání hlasů, v každém je jedna z Piráty odmítaných stran, ale bez podpory Pirátů nemá ani jeden blok šanci na získání většiny.

Piráti chtějí koalici bez ODS, TOP 09 ale ne

Piráti si dovedou představit, že by podpořili spojenectví s TOP 09, Trojkoalicí a ODS – ovšem bez účasti občanských demokratů v radě. Zástupci ODS a pirátské strany se dopoledne sešli, shodně však potom tvrdili, že jim šlo především o rozpočet.

Piráti ujistili své potenciální partnery i média, že svůj postoj nemění. „Pořád trváme na výzvě, kterou jsme zaslali TOP 09. Navrhujeme, že by se měl koaliční projekt uskutečnit tak, že by v radě byla TOP 09, Piráti, Trojkoalice a Nezávislí a tato skupina by byla podporována ODS nebo jinou politickou stranou, která se rozhodne projekt podpořit,“ řekl předseda pirátského klubu Jakub Michálek. Vyloučil přitom možnost, že by Piráti podpořili menšinovou koalici s účastí ODS, ve které by sami nebyli.

Piráti, ODS a TOP 09 po jednání: Klíčové bude pondělí (zdroj: ČT24)

Předseda pražské ODS Filip Humplík připustil, že kromě rozpočtu došlo při jednání s Piráty i na možnou koaliční spolupráci. Nevyloučil přitom, že by občanští demokraté skutečně mohli zůstat v pozadí, jak si Piráti přejí. „Jsme připraveni podpořit jakýkoli projekt, který bude smysluplný. Jsme připraveni podpořit ho i bez toho, abychom měli účast v radě,“ řekl Filip Humplík.

Současná umírající koalice nefunguje. Jsme státotvorná strana, to znamená, jsme připraveni podpořit to, co bude fungovat. Jsme připraveni bavit se o podmínkách.
Filip Humplík
Předseda pražské ODS o smyslu podpory koalice i bez účasti v radě

Důležité slovo však má k vzájemným vztahům ODS a Pirátů také TOP 09. Ta by v případné nové koalici s Trojkoalicí, ODS, resp. Piráty a také trojicí nezávislých zastupitelů kolem Tomáše Hudečka byla největší stranou. Opakovaně přitom dala najevo, že by chtěla, aby v nové radě byli zástupci všech koaličních uskupení. „Myslíme si, že koalice se projevuje tím, že všichni přebírají společnou odpovědnost,“ uvedl předseda zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Podle místopředsedy klubu Jiřího Nouzy – o němž se také spekulovalo jako o budoucím primátorovi – je s konkrétním návrhem uspořádání koalice třeba počkat do pondělí, kdy se sejdou všechny zúčastněné strany včetně Trojkoalice. Současně však Nouza naznačil, že o tři dny později již by mohla být koalice hotová. „Bylo by to trochu hektičtější, ale představit si to umím,“ řekl s odkazem na zasedání zastupitelstva 17. prosince.  Filip Humplík však o tom, že by události nabraly tak rychlý spád, pochybuje.

Situace je podobná jako před 14 dny před posledním jednáním zastupitelstva. Od té doby se znovu pokračovalo od nuly. Myslím, že minimálně do příštího čtvrtka, kdy je další jednání zastupitelstva, ještě úplně jasno nebude.
Eliška Nová
redaktorka Lidových novin

ČSSD vadí Pirátům také

Koalice, kterou by podpořili zastupitelé TOP 09, Trojkoalice, ODS, Pirátů a klubu Nezávislých, by získala 35 hlasů z 65. Torzo bývalé koalice ANO a ČSSD potřebuje k většině sice jenom osm dalších hlasů, ale i ty po loňských volbách, které nepřinesly jasnou dominanci žádné straně, obtížně shání. Pirátská strana jednoznačně odmítla mít cokoli společného s ČSSD, pokud v ní figuruje Karel Březina. Pirátům vadí, že byl předseda zastupitelů ČSSD loni odsouzen za neoprávněné pobírání odměn za členství v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

Sociální demokraté přitom neuvažují o tom, že by někdejšího ministra a později primátorského náměstka pustili k vodě. „Vizí nemůže být to, že nemá být někde Březina,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Jenomže i s případnou podporou Pirátů by ANO a ČSSD nedaly dohromady většinu v zastupitelstvu. Čistě matematicky by – při vynechání stran z druhého bloku – mohli přispět ještě komunisté, jenomže i proti nim se pirátská strana v minulosti vymezila.

Studio ČT24: Novinářka Eliška Nová o koaličním vyjednávání v Praze (zdroj: ČT24)

ČSSD dala najevo, že by se nebránila obnově původního projektu s Trojkoalicí. Přitom právě rozpory mezi ČSSD a Trojkoalicí stály na počátku současné krize. Sociální demokraté nejprve v říjnu na pokyn pražského grémia hlasovali pro odvolání tehdejšího náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ/Trojkoalice), Trojkoalice poté reagovala hlasováním pro odvolání sociálnědemokratických radních. Krátce poté ČSSD vypověděla koaliční smlouvu.