Ostravská fakultní nemocnice testuje novou potrubní poštu

Stále více nemocnic se vrací k potrubní poště. Zmodernizovaný vynález z 19. století, který funguje na principu podtlaku a přetlaku vzduchu v potrubí, začala zatím v omezeném zkušebním provozu používat také ostravská fakultní nemocnice. Mezi jednotlivými odděleními bude ve speciálních pouzdrech proudit biologický materiál.

Vybudování více než pěti kilometrů potrubní pošty nemocnici přijde na dvaadvacet milionů. Potrubní systém přepravy podstatně zrychlí a zefektivní přepravu vzorků mezi odděleními. Postupně také nahradí jednadvacet sanitářů, kteří dosud biologický materiál po rozlehlém areálu nosili.

Potrubní pošta nahradí 21 sanitářů

Zdravotníci budou vzorky krve a moči ukládat do voděodolných pouzder o průměru šestnáct centimetrů, které pojmou až pět kilogramů materiálu. Pohon v trubkovém systému zajišťují dmychadla, propojení mezi linkami výhybky. „Přepravní pouzdro přijede určitou linkou a uloží se do zásobníku, pak přejede pod cílovou linku, systém ho nasaje a pošle, kam patří,“ vysvětloval manažer výrobce potrubní pošty Kamil Petruška.

Ostravská fakultní nemocnice testuje potrubní poštu

Pracovníci centrálních laboratoří fakultní nemocnice přijmou denně více než tisíc pět set biologických vzorků. Teď je budou dostávat z některých oddělení průběžně a budou je moci i průběžně zpracovávat. V testovacím režimu jsou zatím čtyři stanice, příští rok jich bude několik desítek, umístěny budou na všech klinikách.

Primář oddělení klinické biochemie si novinku pochvaluje. „Je to výhodné i pro pacienty, protože nebudou nuceni chodit na odběry najednou a nebudou muset vzorky nosit do laboratoře. Z některých vzdálených pavilonů si je opravdu nosili sami,“ řekl primář Zdeněk Švagera.

  • Potrubní pošty se začaly nejprve budovat jako metropolitní sítě. První byla vybudována v Londýně v roce 1853 na základě vynálezu Denise Papina. Následovala další evropská města: Vídeň, Berlín a Paříž.
  • V roce 1899 byla zprovozněna potrubní pošta v Praze. Systém sloužil především pro posílání telegramů. V plném rozmachu se systémem transportovaly desítky tisíc pouzder měsíčně. Za druhé světové války sehrála důležitou roli při zásobování obléhané budovy Československého rozhlasu. Ještě v 90. letech 20. století bylo potrubní poštou přepravováno kolem devíti tisíc pouzder měsíčně. Provoz postupně slábl a ničivé povodně v roce 2002 za jeho fungováním udělaly prozatímní tečku. Nyní síť patří firmě, která ji postupně obnovuje a konzervuje.

Zkušební provoz potrvá do jara

Zkušební provoz má skončit do konce března. Do té doby budou biologický materiál z některých oddělení ještě nosit sanitáři. Z jednadvaceti, kteří tuto práci dosud dělali, si nemocnice ponechá jen část.

„Počítám jen s těmi, kteří mají uzavřenou smlouvu na dobu neurčitou, těm zajistíme náhradní práci,“ uvedla náměstkyně ředitele Fakultní nemocnice Ostrava Mária Dobešová. Osm sanitářů přejde například na operační sály.

Baťova nemocnice ve Zlíně obnovila potrubní poštu už v roce 1999
Zdroj: Lukáš Machalínek/ČTK

Potrubní pošta funguje v řadě nemocnic, v dalších se obnovuje nebo buduje. V Moravskoslezském kraji ji roku 2011 začala jako první používat Slezská nemocnice v Opavě. Rozsáhlá síť potrubí je také v pražské motolské nemocnici, vrací se k ní Nemocnice na Bulovce, která bude jako první v republice přepravovat i léky citlivé na otřesy.

Fakultní nemocnice Brno svou potrubní poštu obnovila a zmodernizovala. Zcela nový systém buduje za osmdesát pět milionů olomoucká fakultní nemocnice, která chce většinu pracovišť propojit do jara 2017. Tento systém přepravy využívají i některé banky nebo supermarkety.