Ani na konci prodlouženého víkendu mrazy příliš nepolevují

Praha – Teploty zůstávají hluboko pod nulou, ačkoli oproti předchozím dnům trochu vystoupily. Stále ale dosahují až k minus dvaceti stupňům. Se silnými mrazy se proto musí vyrovnat lidé, kteří se chystají k návratu z víkendu prodlouženého o páteční pololetní prázdniny. Silnice pod jejich auty mohou klouzat, současně se na některých tazích mohou odpoledne vyskytovat kolony. Kdo nechal auto doma – nebo ho v mrazu nenastartoval – a raději zvolil vlak, musí se připravit, že také drážní vozidla i infrastrukturu postihují v zimě poruchy. O nehodách a uzavírkách silnic se můžete informovat zde, o mimořádnostech v železniční dopravě zde.

Teploty zůstávají hluboko pod nulou, ráno se pohybovaly mezi minus dvaceti a minus patnácti stupni, přes den vystoupily nejvýše k minus deseti. Nadále platí varování Českého hydrometeorologického ústavu na velmi silný mráz, vyhlášeno bylo už v úterý, platí do odvolání. Třeskuté mrazy přesto zvolna ustupují, nejnižší teploty v noci na dnešek dosáhly většinou jen k minus 20 stupňům. Teplotu pod minus 30 hlásila jen Šindelová.

Současně panují špatné rozptylové podmínky, projevuje se to zejména v Moravskoslezském kraji.

Imisní limity překročeny až trojnásobně

Koncentrace mikročástic prachu sice dnes na všech stanicích poklesly, ale zůstávají vysoko nad limitem, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový. Celodenní průměr v Bohumíně dosáhl ráno ke 180 mikrogramům. Více než trojnásobně je denní limit pro polétavý prach překročen na šesti ze 14 měřicích stanic, z nichž jsou nyní údaje k dispozici.

Na všech dalších stanicích je limit více než dvojnásobně vyšší. V oblasti Ostravsko-Karvinska zůstává nadále vyhlášen signál regulace a firmy musí plnit opatření uvedené v regulačních řádech.

V Olomouckém kraji se zato situace výrazně zlepšila. Pomohl vítr. Imisní limity pro polétavý prach jsou překročeny pouze v Přerově, ale i tam se prašnost snížila.

Zledovatělé silnice vyžadují pozornost

Silnice jsou zledovatělé, platí to zejména o vedlejších tazích, ale auta mohou uklouznout i na hlavních komunikacích. Ráno byla kvůli nehodě kamionu uzavřena i dálnice D11 u Poděbrad. Během dne může ojediněle sněžit, řidiči by se tak měli koncetrovat zejména na kluzké vozovky. Potíže se mohou vyskytovat například na sjezdu ze silnice I/16 na I/35 v Jičíně, kde se vytváří ledovka.

Železniční dopravu komplikuje počasí nahodile na různých místech především prostřednictvím poruch. Odpoledne omezila porucha trakčního vedení provoz na kolínském nádraží. Vlaky na trase mezi Prahou a Pardubicemi proto nabírala drobná zpoždění. Horší situace nastala na Vysočině mezi Počátky a Popelínem, kde bylo kvůli poruše motorového vozu odřeknuto několik vlaků, nebo na šumavské lokálce ze Strakonic do Volar, která klouže a malé motoráky nedokážou vyjet stoupání.