Křivoklátsko národním parkem? Myslivci odporují

Rakovník – Jedenáct tisíc lidí podepsalo do dnešního dne petici, která protestuje proti záměru ministerstva životního prostředí (MŽP) vyhlásit stávající chráněnou krajinnou oblast Křivoklátsko národním parkem. Myšlenku kritizují zejména lesníci a myslivci, kteří by v oblasti pro příště nemohli hospodařit podle svého a do bezzásahových zón by nesměli vstoupit vůbec. Upozorňují také na to, že stávající krajinnou podobu dostala lokalita nikoli samovolně, ale mnohaletou lesnickou péčí.

„Těžba je přirozenou součástí lesního hospodářství, vždycky to tak bylo, les se vychovává sekerou a pěstuje se proto, aby jednou dal nějaký užitek,“ upozornil Miroslav Pecha z České lesnické společnosti Křivoklát. Jako protest proti záměru ekologů založili správci lesů už v květnu 2010 tzv. Lesnický park, čímž chtěli dát najevo, že jejich práce v přírodě je nezbytná. 

Podle myslivců nejsou pod peticí podepsáni pouze lidé z jejich řad, ale i obyvatelé nebo chataři, kteří se bojí, že dojde k omezení vstupu do lesa. „Podepisují to řadoví občané, podepisují to milovníci Křivoklátska, zájmové skupiny a podobně,“ zdůrazňuje myslivec a předseda petičního výboru Karel Breník.

Vedení CHKO však tvrdí, že myslivci petici nejen iniciovali, ale i nadále podněcují odpor proti plánu na vznik národního parku. Přišli by totiž o honitby. „V národním parku třeba není povolený poplatkový lov, což je jedna ze zásadních věcí, protože dneska myslivost je jeden velký byznys,“ podotýká vedoucí Správy CHKO Křivoklátsko Petr Hůla. Vyšší stupeň ochrany je podle něj nutný. „Potřebovali bychom, aby se intenzita těch zásahů v lesích zmenšila, respektive technologie, které se pro to používají, nejsou pro přírodu optimální,“ uvedl vedoucí Správy CHKO Křivoklátsko Petr Hůla.

Vyhlášení parku bude stát desítky milionů korun, další finanční prostředky si vyžádá i správa území. MŽP ovšem tvrdí, že na vznik nového národního parku najde ve svém rozpočtu peníze i navzdory škrtům. „Ministerstvo životního prostředí považuje vyhlášení Národního parku Křivoklátsko za jednu ze svých priorit,“ uvedla mluvčí úřadu Michaela Jendeková.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)