Zůstanou školáci kvůli sporům dodavatelů energií bez elektřiny a tepla?

Události v regionech: Kvůli sporu dvou firem můžou v Miletíně zůstat bez elektřiny (zdroj: ČT24)

Řadu radnic po celém Česku kontaktovala firma Amper Market s hrozbou přerušení dodávek elektřiny. Jde o odběratele společnosti Energie pod kontrolou, která zákazníkům zprostředkovává elektřinu právě od Amper Marketu. Obě organizace se totiž dostaly do sporu, na který by kromě jiných mohl doplatit i Miletín na Jičínsku.

Na možnost odpojení elektřiny přišel v minulých dnech miletínskou radnici upozornit zástupce firmy Amper Market, konstatoval starosta Miletína Miroslav Nosek (nestr.). Město má přitom smlouvu s úplně jinou společností, než která odpojením pohrozila – s Energií pod kontrolou. Ta je zprostředkovatelem dodávek od Amper Marketu.

Pokud by radnice skutečně zůstala bez elektřiny, do problémů by se dostaly i její příspěvkové organizace – například základní škola. Nedalo by se ani topit. Školník miletínské základní školy Miloš Poláček totiž vysvětlil, že kotle sice mají plynové, ale vše je řízeno elektronicky. 

„Energie pod kontrolou od obcí vybírala zálohy a platby za elektřinu, ale k naší společnosti, která je skutečným dodavatelem, se tyto prostředky dostaly jenom z části,“ uvedl  generální ředitel společnosti Amper Market Jan Palaščák.

Starosta Miletína zkoušel při natáčení reportáže se štábem ČT volat i do společnosti Energie pod kontrolou. Její zástupce uvedl, že věc je v jednání a stále se řeší. „Nicméně je to v podstatě konkurenční boj,“ uvedl.

ZŠ v Miletíně
Zdroj: ČT24

Firma Amper Market podle starosty Noska původně po miletínské radnici chtěla, aby do několika dnů Energii pod kontrolou smlouvu vypověděla. V dalších dopisech stanovisko zmírnila a radnici dala víc času.

„Obavy jsou i nadále, protože nikdy nevíte, jak se boj mezi dvěma skupinami vyostří,“ uvedl starosta Nosek. Miletín se teď o dalším postupu radí s právníky.