Pozemky po OP Prostějov jsou na prodej. Město na ně může dostat vysokou dotaci

Prostějovští radní zvažují koupi pozemků po zkrachovalém podniku OP Prostějov. Fima Astria Group, která areál loni koupila a nechala haly textilky zbourat, uvolněnou plochu o rozloze 18 hektarů nabízí k výrobě a podnikání. Magistrát by mohl na pozemky za 110 milionů získat prostřednictví agentury CzechInvest dotaci ve výši 75 procent z ceny.

Po největším oděvním podniku v republice zůstaly stovky věřitelů, komín a pozemky. Město uvažuje o koupi asi třinácti hektarů lukrativních zasíťovaných pozemků. Jsou výhodně umístěny u nájezdu na rychlostní silnici R46 spojující Olomouc s Brnem, v těsné blízkosti je železniční vlečka, vlakové i autobusové nádraží.

Díky dotaci by město zaplatilo 27 milionů

„Existují potenciální investoři, kteří mají o lokalitu zájem. Jednáme s agenturou CzechIvest o dotaci na nákup pozemků,“ uvedl náměstek primátorky Prostějova Jiří Pospíšil z hnutí Pévéčko. Cena je sto deset milionů. Pokud by město dosáhlo na dotaci z evropských fondů, kterou rozděluje CzechInvest na využití brownfieldů, zaplatilo by jen kolem sedmadvaceti milionů.

Město již poslalo agentuře potřebné dokumenty, dotační komise by o žádosti měla rozhodnout do konce roku. „Současné kapacity vhodných pozemků jsou už téměř vyčerpané. Kvůli areálu v Prostějově jednáme s radnicí i dalšími partnery,“ potvrdila mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Prostějov nicméně dosud preferoval, aby s investory jednal přímo majitel pozemků. Jedním z důvodů jsou přísné podmínky dotace. „Podle agentury máme šanci dotaci získat. Zvažujeme však rizika. Pokud by město nezískalo investora, který splní podmínky, muselo by dotaci vracet,“ vysvětloval Pospíšil.  Před získáním slevy na pozemky by radnice musela podepsat s investorem předběžnou smlouvu, kterou se zaváže postavit továrnu.

Opozice s nákupem pozemků nesouhlasí

Opozice je proti. „Zbourání oděvního podniku je akcí soukromé firmy. Nevidím rozumný důvod, proč by do toho mělo město vstupovat,“ řekl zastupitel opoziční TOP 09 Aleš Matyášek.

Areál koupila loni v lednu za padesát osm milionů firma Astria Group. Pomocí tuny dynamitu v létě zlikvidovala šest výrobních hal a pak prostor vyčistila od suti. Pro menší plochy již získala dva investory. Jedním z nich je firma Laser Technology, která se zabývá zpracováním kovů.

Investory by mohl odradit nedostatek dělníků

Jedním z problémů, které by mohly využití plochy zkomplikovat, by mohl být nedostatek dělníků. V Prostějově je nízká nezaměstnanost, jen čtyři a půl procenta, což je pod republikovým průměrem a nejméně v Olomouckém kraji. I některé stávající firmy těžko shánějí nové zaměstnance, i ty nekvalifikované.

Návrhářky OP Prostějov – 1960
Zdroj: Jan Tachezy/ČTK

OP Prostějovy byla největší česká textilka. Velký výrobní areál, jehož haly loni padly, se začal stavět před padesáti lety. Kvůli dluhům přes půl druhé miliardy skončila společnost v roce 2009 v insolvenci a o rok později v konkurzu.

Bývalé vedení továrny včetně předsedy představenstva Milivoje Žáka a generálního ředitele Františka Tuhého vyšetřovala kvůli špatnému hospodaření a podezřelým machinacím policie. I když v případu údajně neoprávněně vyplacených odměn ve výši dvacet šest milionů zprostil vrchní soud Tuhého obžaloby, čeká ho další proces kvůli nevýhodným pronájmům podnikových prodejen se škodou přes deset milionů. Soudu se zřejmě bude zodpovídat dalších pět manažerů.