Veselým Kopcem se prohnal masopustní rej

Veselý Kopec (Chrudimsko) - Skanzenem na Veselém Kopci se dnes prohnal masopustní rej masek zapsaný i na seznamu UNESCO. Navzdory mrazům se přijely podívat desítky lidí, včetně zahraničních televizních štábů. Čekaly je všechny tradiční masky - strakatý, ženuška, turci, slamění, ras s kobylou, kominíci i židi. Při obchůzce se ale diváci museli připravit i na jejich žerty, ke kterým například od pradávna patří pomazání obličeje zvláštním mazadlem. Letos předvedla známý folklorní obyčej vesnická skupina ze Studnic u Hlinska.

V 15:00 se masky shromáždily k závěrečnému obřadu a vyslechly masopustní testament. Vzpomínalo se v něm na hříchy, kterých se dopustila maska kobyly. Ta byla na závěr poražena a masopustní obchůzku ukončil slavnostní tanec. Každá maškara v reji má i své poslání. Mimořádný úkol spadá například na čtveřici turků. „Za masky mají být převlečeni chlapci, kteří jsou svobodní a plní síly. Tak, jak vysoko při tanci vyskakují, tak se traduje, že nám naroste vysoké obilí a len,“ uvedla Ilona Vojancová ze Souboru lidových staveb Vysočina. Každá hospodyňka by si také měla zatančit s medvědem, aby do nadcházejícího roku načerpala sílu.

Hlinecký masopustní rej byl zapsán na seznam UNESCO v listopadu 2010. Spolehlivé doklady o podobě masopustu pocházejí z první poloviny 19. století, podoba masek předávaných z otce na syna je ale podle etnografů nejspíše starší. Kořeny slavností, které měly zajistit dobrou úrodu, plodnost a také vítaly blížící se jaro, pak sahají ještě do předkřesťanských dob. Tradice je dodnes živá zejména v obcích Studnice, Vortová, Hamry a místní části Hlinska Blatno.

Lidé dnes mohli nahlédnout i do jednotlivých budov ve skanzenu. Ve stylové hospůdce Na Vejměnku dokonce proběhla staročeská zabíjačka. Po masopustním veselí se skanzen na Veselém Kopci uzavře. Pro návštěvníky bude znovu otevřený od 7. dubna.  

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)