Výrazně víc rychlíků v České Třebové zastavovat nebude, kraj a město s iniciativou neuspěly

Události v regionech: V České Třebové výrazně víc rychlíků zastavovat nebude (zdroj: ČT24)

Od příštího týdne přestanou na hlavním železničním koridoru v České Třebové zastavovat některé rychlíky. Ministerstvo dopravy nevyslyšelo námitky města ani Pardubického kraje, který zásadně odmítá omezení počtu zastavujících vlaků vyšší kategorie. Změna přichází s novým jízdním řádem platným od 13. prosince.

„Ministerstvo dopravy rozhodlo o přidání jednoho páru zastavení u vlaků, které jedou časně ráno – jde o první ranní spojení z Prahy přes Českou Třebovou do Bratislavy a Budapešti,“ popsal kompromisní řešení mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Naopak v opačném směru bude v České Třebové navíc stavět poslední spoj z Budapešti směrem na Prahu. 

Podle města a kraje je Česká Třebová jedním z nejdůležitějších dopravních uzlů v České republice s moderním terminálem za víc než 300 milionů korun. Údajný kompromis v podobě zastavení dvou mezinárodních spojů kraj neuznává. Na omezování vlaků si zástupci regionu nedávno stěžovali u ministra dopravy.

„My ani nejsme v konfliktu s panem ministrem osobně, jako spíš s úředníky, kteří bez ohledu na to, který ministr je v čele, podsouvají některé argumenty, které považujeme za účelové,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Podle ministerských úředníků přináší změna úsporu času na trati. Město i kraj chtějí nadále usilovat o to, aby se mezinárodní rychlíky na zastávku do České Třebové vrátily.