Armáda spásy rozdává jídlo lidem, kteří nedostali dávky

Havířov – Některé rodiny s dětmi v Havířově na Karvinsku nedostaly včas vyplaceny lednové dávky v hmotné nouzi. Armáda spásy jim proto začala rozdávat krizové potravinové balíčky s chlebem, máslem a těstovinami. Lidem totiž už i na základní potraviny chybí peníze a nemají co jíst. V případě, že je v rodině i dítě do jednoho roku, je součástí balíčku také sušená mléčná výživa.

Na problémy spojené s přechodem na nový systém výplaty dávek se už koncem loňského roku připravil havířovský azylový dům pro matky s dětmi a předzásobil se trvanlivými potravinami, jako jsou instantní polévky, krupice nebo třeba mouka. „Také naše klientky jsme upozorňovali, že tato situace může nastat, a snažili jsme se je na to připravit,“ uvedla vedoucí azylového domu Blanka Wlosoková.

Armáda spásy rozděluje jídlo lidem, kterým nepřišly dávky
Zdroj: ČT24/ČTK

V azylovém domě je podle ní nyní 22 matek s dětmi a zhruba polovina z nich už krizový potravinový balíček využila. Armáda spásy však už začala pomáhat i rodinám, které nebydlí v jejich zařízení. Potravinový balíček už vydala dalším dvěma matkám a očekává, že další lidé si pro něj přijdou ještě dnes odpoledne nebo v pátek. Pokud lidem peníze nepřijdou ani v pondělí, mimořádný výdej jídla se prodlouží. „Nejpozději do pondělí by všem už dávky v hmotné nouzi měly přijít. Pošťačka je u nás teď nejvíce očekávanou osobou,“ uvedla Wlosoková s tím, že obdobnou situaci v takovém měřítku za dobu své praxe nepamatuje.

Podle Wlosokové má právě řada lidí v regionu, kde je vysoká míra nezaměstnanosti, peníze rozpočítány doslova na den a i několikadenní zpoždění při výplatě dávky pro ně může být velkým problémem. Mnohé ženy podle ní fakt, že musí žádat o potraviny, nesou jako velké ponížení. Přímo v azylovém domě řešili například matku, která se styděla o balíček požádat a nechtěla své dítě poslat do školy jen proto, že mu neměla z čeho udělat svačinu.

Reportáž Ivy Kubankové (zdroj: ČT24)

Strážníci odhalili v Karviné záškoláky – rodiče neměli peníze na svačinu

Při kontrole ubytovny Průkopník v Karviné odhalili strážníci desítku záškoláků. Jejich rodiče je neposlali do školy, protože prý nemají peníze na svačinu ani na autobus kvůli tomu, že ještě nedostali sociální dávky. Ubytovnu zkontrolovali i hygienici, podle prvních odhadů ale nic nenasvědčuje tomu, že by se v ní měly šířit virové nemoci. Průkopník se přitom předloni stal epicentrem epidemie žloutenky.

Karvinská ubytovna Průkopník
Zdroj: ČT24