Pražská rada schválila rozpočet na příští rok

Události v regionech: Boj o schvalování rozpočtu Prahy na rok 2016 (zdroj: ČT24)

Radní hlavního města schválili návrh rozpočtu na rok 2016. V zastupitelstvu mají pro návrh zajištěn dostatek hlasů. Podporu rozpočtu ve znění odsouhlaseném radou slíbilo 34 z celkem 65 zastupitelů. Právě tím primátorka Adriana Krnáčová (ANO) podmiňovala dnešní schválení v radě. Praha se tak vyhne rozpočtovému provizoriu. V návrhu Praha počítá s příjmy 43,6 miliardy korun a výdaji 58,7 miliardy, rozdíl město dorovná ze státních příspěvků.

Slib, že podpoří návrh rozpočtu bez pozměňovacích návrhů, podepsali všichni zastupitelé za rozpadlou koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN) a navíc jedna nezávislá zastupitelka. „Rada návrh rozpočtu odsouhlasila a 17. prosince ho tak budeme moci schválit na zastupitelstvu. My jsme rozpočet prostě nechtěli dávat všanc k tomu, co se stalo na některých jednání zastupitelstva v minulosti, a aby tento dokument dopadl tak jako některé dokumenty,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

KSČM zřejmě také podpoří pražský rozpočet

Podle zastupitelky za KSČM Marty Semelové je jejich klub kvůli stabilitě města ochoten rozpočet podpořit. Semelová zároveň nevyloučila podporu možné menšinové koalici. Byla by to první účast komunistů na vládě v metropoli od roku 1990.

„Seznámili jsme se se základními obrysy rozpočtu a je dobře sestavený, podporuje řadu našich priorit, třeba v sociální oblasti,“ uvedla Semelová. Podle ní je důležité neprohlubovat destabilizaci města. „Prioritou je zabránit tomu, co se ukazuje, že stávající situace by mohla využít pravice k převzetí moci, což vidíme jako nebezpečí pro rozvoj Prahy,“ doplnila.

Případný vstup komunistů do koalice podle ní „není na pořadu dne“. Do rady komunisté nechtějí, nevylučují ovšem podporu menšinové vládě výměnou za pozice ve výborech a komisích. Nepodpořili by ale koalici TOP 09, ODS a nezávislých v čele s exprimátorem Tomášem Hudečkem.

Provizoriu Praha unikla o vlásek

Primátorka spolu s ČSSD v úterý oznámila, že magistrát zahájí přípravu rozpočtového provizoria. Slib, že Praha i přes potíže v koalici vstoupí do nového roku s řádně schváleným rozpočtem, prý není možné splnit.

Pražská rada schválila rozpočet na příští rok (zdroj: ČT24)

Vinu přitom podle ANO a ČSSD nese bývalý koaliční partner - Trojkoalice. Zástupci Trojkoalice argumenty odmítli. Spolu s opozicí vyzvali primátorku, aby rozpočet zastupitelstvu předložila a zabránila tak provizoriu. Primátorka proto na středeční ráno svolala předsedy zastupitelských klubů a žádala od nich záruku, kterou dostala od Pirátů a komunistů. „Piráti nám už své připomínky sdělili a my k nim nemáme zásadnější výhrady, stejně tak jsou našemu návrhu rozpočtu nakloněni i komunisté.“ uvedla.

Zástupci TOP 09 a ODS se podle ní zachovali dětinsky. „Jasně ukázali, že jejich výzvy nebyly ničím jiným než laciným populismem a destruktivním chováním, vedoucím k destabilizaci Prahy,“ doplnila.

Všichni zastupitelé za Trojkoalici budou hlasovat pro rozpočet

Všech osm zastupitelů Trojkoalice (SZ/STAN/KDU-ČSL) svými podpisy slíbilo, že budou hlasovat pro rozpočet navržený městskou radou a nepředloží k němu pozměňovací návrhy. Oznámil to mluvčí STAN Karel Kreml. Cílem je podle zastupitelů vyhnout se rozpočtovému provizoriu, které by negativně ovlivnilo investice v celé Praze.

Schválení rozpočtu v městské radě a zastupitelstvu podmínila primátorka Adriana Krnáčová (ANO) tím, že většina 33 zastupitelů rozpadlé koalice bude hlasovat pro rozpočet a nepředloží k němu žádné pozměňovací návrhy.

„Všichni členové klubu Trojkoalice budou hlasovat pro rozpočet, který navrhne rada města. Opět tak vyvracíme nepravdivé pomluvy o tom, že jsme nespolehlivým partnerem, kvůli kterému by nešel schválit rozpočet hlavního města na další rok. Nyní je řada na ANO a ČSSD,“ uvedla radní a předsedkyně pražské organizace STAN Jana Plamínková.

Studio ČT24: Jednání o rozpočtu na pražském magistrátu (zdroj: ČT24)

„Provizorium by mimo jiné znemožnilo pokračovat v rozjetých investičních akcích a čerpání evropských dotací,“ doplnil starosta Ďáblic Miloš Růžička (STAN).

Piráti pražský rozpočet podpoří, ale s podmínkami

Čtyřčlenný klub zastupitelů za Piráty je připraven podpořit pětapadesátimiliardový pražský rozpočet na příští rok. Mají deset podmínek. Sdělili je primátorce Adrianě Krnáčové (ANO). Po jednání to řekl předseda klubu Jakub Michálek. 

„Rada návrh rozpočtu schválí,“ myslí si Michálek. „Pokud výhrady vyřeší, jsme připraveni rozpočet podpořit, aby město nebylo v provizoriu,“ doplnil.

Podle něj se výhrady týkají informatiky a přemrštěných nákladů na dopravu, mimo jiné na rozšíření Libeňského mostu, výstavbu tramvajové tratě do Slivence a stavbu radlické radiály. Chtějí víc peněz na cyklistickou dopravu.

TOP 09 a ODS garance ohledně rozpočtu nedají

Naopak TOP 09 a ODS nehodlají dát garance, že bez výhrad podpoří rozpočet, který připravila rozpadlá koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Po jednání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO) to řekli předsedové klubů TOP 09 Václav Novotný a ODS Aleksandra Udženija. Podle nich je primátorčin požadavek vůči opozičním stranám nesmyslný a hraničí s diktaturou. 

Primátorka na středeční ráno svolala předsedy zastupitelských klubů a žádale od nich záruku. „Nemůžeme si dovolit předložit návrh rozpočtu bez jasně deklarované podpory. Hrozilo by, že množství pozměňovacích návrhů udělá z návrhu, na kterém pracovala řada odborníků několik měsíců, jen cáry několika papírů, které budou špatné jak pro městské části, tak pro Prahu jako celek,“ uvedla primátorka v úterý večer.

Novotný: Primátorčin požadavek popírá smysl zastupitelské demokracie

„Žádat od opozice garance, že nebude dávat pozměňovací návrhy, je zcela mimo realitu a hraničí to s diktaturou,“ řekla Udženija (ODS), která jednání předčasně opustila.

„Primátorka záměrně uvádí město, městské části a stovky organizací do rozpočtového provizoria za účelem vydírání,“ uvedl Novotný (TOP 09). Podle něj má primátor zodpovědnost za rozpočet. A opozice mu nemůže předem slíbit, že se při projednávání rozpočtu vzdá diskuse. „Primátorčin požadavek je absurdní, úplně popírá smysl zastupitelské demokracie,“ doplnil.

Některé městské části dostanou příští rok víc peněz

Poněkud nečekaně se do pražského rozpočtu dostalo i výrazné navýšení dotací pro jednotlivé městské části. Ty si oproti loňsku rozdělí přes 500 milionů navíc. Jenže nečekané schválení vyšších dotací přineslo na začátku listopadu další rozkol do rozhádané pražské koalice.

Radost měly jednotlivé radnice. Například Kolovratům, které mají 3500 obyvatel, se má rozpočet zdvojnásobit z 9 na 18 milionů. Jejich starosta Antonín Klecanda (nez. za Naše Kolovraty) říká, že peníze využijí na opravy silnice. Dodává ale, že malé městské části byly dlouhodobě podfinancované.

Nová pravidla pomohou většině městských částí. Existuje ale několik výjimek. Hned vedlejší městská část - Praha - Královice - totiž nově navíc nedostane ani korunu.

To proto, že už teď tam na jednoho obyvatele inkasují víc než 5000 korun, což je podle pravidel hlavního města limit. I Královice by ale potřebovaly víc peněz na opravu silnic či údržbu zeleně.

Starosta Josef Pluhař (nez. za Sdružení pro Královice) k tomu říká, že o potřebách je třeba diskutovat. „Ale ne způsobem, že my tady máme vzorec a podle toho vzorce vy se máte dobře a nemůžete už nic víc k tomu dostat,“ dodává.

Obě městské části ale mají jedno společné. Musí čekat, až svůj rozpočet schválí hlavní město.

Kdy bude nové vedení Prahy, zatím nikdo nedokázal říct

Po loňských volbách vládly v Praze ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Koalice se rozpadla poté, co byli odvoláni čtyři z 11 radních. Spory mezi stranami se dál vyhrotily minulý týden, když zastupitelstvo odvolalo předsedu výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD).

Rozdělení mandátů v pražském zastupitelstvu
Zdroj: ČT24

 Trojkoalice deklarovala, že se chystá domlouvat koalici s TOP 09 a ODS. Jak a kdy bude sestaveno nové vedení města, zatím nedokázal nikdo říct. Žádné z politických stran se zatím nepodařilo získat v 65členném zastupitelstvu většinu. Praha ročně hospodaří se zhruba 55 miliardami korun.