Na záchranu židovské synagogy se podařilo sehnat miliony

Čkyně (Prachaticko) - Židovská synagoga ve Čkyni na Prachaticku přežije i další desetiletí. Podařilo se totiž získat miliony na její záchranu. Rekonstrukce je v plných obrátkách a stavebníci právě začínají s úpravou interiérů. Po opravě bude sloužit duchovním setkáním, ale i koncertům nebo tvůrčím dílnám.

Uvnitř synagogy teď pracují zedníci i restaurátoři. Postupně odstraňují příčky a zaměřují se také na historickou fresku, na tzv. iluzivní oltář.

Zimní modlitebna je přímo pod střechou, kde je ještě ukrytá speciální schránka. „To je schrána na Tóru, která po zrestaurování bude opět sloužit zase svému původnímu účelu,“ uvedl Vladimír Silovský z Regionální rozvojové agentury Šumava.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Synagoga v obci stojí od roku 1828. Už před válkou se ale její část proměnila na byty, a to ji zachránilo před zničením. V 50. letech se sem nastěhovali truhláři.

Dvě desetiletí místní bojují za její záchranu, ale uspěli až teď. Peníze posílají zástupci projektu česko-bavorského přátelství. „Pro českou stranu je v něm alokováno 10 milionů korun,“ doplnil Silovský.

V synagoze vznikne po opravě sál pro koncerty. V patře bude galerie a začnou zde pracovat i knihovníci. „Ani na tu židovskou komunitu se nezapomíná i tomu by část expozice měla být věnována,“ uvedl náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Štangl (ODS).

Na jihu Čech stojí ještě například českokrumlovská synagoga. Naopak českobudějovickou, která patřila k nejvýznamnějším sakrálním objektům v Evropě, nacisté srovnali se zemí v červenci 1942.

Stavební práce budou ukončeny na podzim a první návštěvníci se podívají do synagogy až na jaře příštího roku.