Bydlení za všechny peníze – lidé z pardubické Milheimovy ulice o ně přišli už dvakrát

Události v regionech: Za byt zaplatili už dvakrát a někteří tam stále nežijí (zdroj: ČT24)

Obyvatelé bytového komplexu v pardubické Milheimově ulici už dvakrát přišli o svoje peníze. Nejprve doplatili na vytunelování firmy Kvalt. Teď policie obvinila dva muže, kteří měli družstevníkům zajistit dostavbu jejich bytů. Místo toho je ale – podle vyšetřovatelů – okrádali.

Obyvatele bytů nejprve podvedla firma Kvalt podnikatele Radoslava Mareše. Toho soud poslal do vězení. Družstevníci si byty znovu odkoupili v dražbě, aby je mohli dostavět – dodavatelem byla firma Realitní trhy.

„Dražbou jsme získali 24 volných bytů, což je v prodejních cenách řádově 45 až 50 milionů bez daně, které budeme používat na dostavbu,“ uvedl v prosinci 2010 jednatel společnosti Realitní trhy, s. r. o. Martin Štěpánek.

Místo toho ale Petr Sýkora a Martin Štěpánek nájemníky – podle kriminalistů – připravili o další peníze. Podle vyšetřovatelů totiž vystavovali za družstvo fiktivní faktury za stavební práce.

Policie: Náklady navýšili o patnáct milionů

Obyvatelé bytů tak přišli o peníze i podruhé. Martin Štěpánek a Petr Sýkora jsou obvinění z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Obvinění navýšili náklady na dostavbu bytového domu o téměř patnáct milionů korun. Zároveň se nám podařilo zajistit v náhradních hodnotách osm milionů a tři sta tisíc korun,“ konstatovala mluvčí pardubické policie Markéta Janovská.

Česká televize se pokoušela oba obviněné kontaktovat – v pondělí  se to ale nepodařilo. Pardubická kancelář firmy Realitní trhy je prázdná. Podvedení družstevníci dosud splácejí úvěry za byty, do kterých se někteří z nich vůbec nenastěhovali.

„Některé rodiny se zadlužily až do výše tří milionů a v tuto chvíli nemají ani byt, nemají nic. Musí platit řádně hypotéku a jediné, co mají, je třeba podnájem,“ uvedl současný předseda bytového družstva Jiří Švec.