Celníci rozšiřují oblast kontrol alkoholu – hledají původ smrtícího metanolu na Kladensku

Události v regionech: Pátrání po původu metanolu na Kladensku pokračuje (zdroj: ČT24)

Celníci rozšiřují kontroly alkoholu zaměřené na původ nápoje, kterým se otrávil šestašedesátiletý muž. Ten v neděli zemřel v kladenské nemocnici na otravu metanolem. Kriminalisté nařídili provést soudní pitvu a další toxikologické testy, které by mohly pomoci při vyšetřování, řekla kladenská policejní mluvčí Michaela Nováková.

Policie v domě muže zabavila 15 lahví od alkoholu. Ani v jedné z nich ale testy přítomnost metanolu neprokázaly.

Do nemocnice muže přivezli v neděli 22. listopadu. Žil ve Velké Dobré u Kladna. Právě tam intenzivní kontroly začaly a postupně se jejich rádius rozšiřuje.

Celníci momentálně kontrolují obchody i restaurace v Kladně

Dosud se na kontrolách společně podíleli policisté, hygienici a celníci. „Nyní všechny kontroly povede celní úřad,“ uvedla kladenská policejní mluvčí.

Celníci teď proto intenzivně kontrolují všechny restaurace i obchody v Kladně. Důkladné kontroly budou postupně rozšiřovat na celý Středočeský kraj.

Další směřování se odvine od výsledků vyšetřování a případně nových zjištění policie a celníků. „Bližší informace z taktických důvodů nemůžeme sdělit,“ uvedla mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková.

V Kladně a okolí platí varování, aby lidé nepili alkohol neznámého původu.

Upozorňujeme všechny, aby zejména v předvánočních dnech velmi dbali na to, jaký alkohol konzumují. Zda je to opravdu originální láhev. Protože stále se může stávat, že budou láhve neokolkované, anebo že budou mít špatné etikety.
Štěpánka Zatloukalová
mluvčí středočeské policie

Po zdroji závadného alkoholu pátrá i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Na Kladensku už odebrala 18 vzorků lihovin z deseti provozoven.

„Tyto vzorky se v současné době analyzují a na základě jejich výsledků bude rozhodnuto o další intenzitě kontrol v této oblasti,“ řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Mrtvému muži prý v hospodách v místě bydliště nechtěli nalévat

Podle některých obyvatel Velké Dobré byl muž, který v neděli zemřel na otravu metanolem, problémový a v tamních hospodách mu prý nechtěli nalévat. Například Jiří John ho znal dvacet let a měl prý neustále problémy s lidmi.

„Nevím jestli pil doma, ale vím, že tady byla kriminálka a nenašli nic. Asi se někde napil,“ konstatoval obyvatel Velké Dobré Jiří John.

Asi dva tisíce litrů nebezpečného alkoholu se nenašly

Důkladné kontroly alkoholu trvají nepřetržitě od roku 2012, kdy vypukla metanolová kauza. Ve Středočeském kraji jich loni celníci uskutečnili téměř 400, letos už jich bylo provedeno přes 360 a denně další kontroly přibývají, uvedla mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková.

Metanolová kauza si od září 2012 do února 2014 vyžádala 48 životů. Loni 21. května vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt v jedné z větví této kauzy. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí. Hlavní distributor, Jiří Vacula, má být ve vězení 15 let.

Podle zpráv z předloňského podzimu se nepodařilo najít asi dva tisíce litrů zřejmě z 15 tisíc litrů nebezpečného alkoholu.

Několik případů otrav metanolem se objevilo i později, ovšem nikdy nebylo potvrzeno, že by měly něco společného s metanolovou kauzou. Loni v březnu zemřel dvaapadesátiletý muž v Boskovicích, policii se ale nepodařilo vypátrat, kde metanol vypil. V bytě muže se závadný alkohol nenašel a v pátrání nepomohly ani výpovědi jeho blízkých.