Pár čtyřek a několik vyznamenání - vězni dostávali vysvědčení

Jiřice – Střední odborné učiliště ve Věznici Jiřice na Nymbursku dnes rozdávalo své první vysvědčení. Převzala si je více než padesátka místních vězňů, kteří se zde učí v oboru malíř, lakýrník. Ředitel školy, bývalý trestanec, doufá, že výuční list úspěšným žákům po propuštění pomůže snáze se uplatnit na trhu práce. Přesto učiliště uvažuje, že v budoucnu založí firmu, která by bývalé chovance zaměstnávala.

Střední odborné učiliště začalo fungovat loni v září. Ve dvou třídách zde studuje 56 žáků, kteří se po dokončení tříletého učebního oboru stanou malíři, natěrači a lakýrníky. Kromě praktických předmětů se vězni učí také německy. Ve svém povolání se totiž mohou uplatnit i v zahraničí. „Malířů a lakýrníků je skutečně nedostatek, navíc o tuto profesi je zájem v Rakousku a v Německu,“ potvrdila učitelka Marie Formánková.

Vedení věznice svým svěřencům, kteří navštěvují malířské učiliště, vychází vstříc a snaží se jim ve studiu pomoct. „Všichni jsou ubytováni na jednom oddíle, mají vyhrazený čas pro dělání domácích úkolů,“ popsal zástupce ředitele věznice Jan Novák.

Jiří Šťastný, vezěň a žák učiliště

„Já kradu celý život, teď mám ještě dva roky. Ale už mě to nebaví, už bych taky rád zkusil něco jiného.“

Pomoc nápravného zařízení přináší ovoce, první pololetní vysvědčení nedopadlo nejhůře. Žáci se samými čtyřkami byli jen dva, naopak sedm učňů si dokonce odneslo vysvědčení s vyznamenáním. Ani známka z chování se nakonec žádnému z trestanců snižovat nemusela. „Jestliže byl někdo odsouzen ke 4 letům odnětí svobody, tak s ním dvojka z chování vůbec nic neudělá,“ poznamenal ředitel učiliště Jan Beer.

Učiliště vede bývalý vězeň

Ředitel Beer ví, o čem mluví, s vězni má bohaté zkušenosti, sám si za podvod v 90. letech odseděl 6,5 roku. Právě kvůli této zkušenosti učiliště při věznici založil. „Motivace byla jednoznačně pomoci sociálně vyloučeným skupinám obyvatel lépe se uplatnit na trhu práce,“ vysvětlil Beer, který po svém výkonu trestu vystudoval vysokou školu a nyní se pokouší získat doktorský titul.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Beerova škola ale u výuky budoucích malířů a lakýrníků nezůstane, v budoucnu se vězeňkyně budou moct vyučit kadeřnicí a přibudou také obory s maturitou. Pro stávající vězně pak vyučující vymysleli novou motivaci. Komu se podaří vystudovat vysokou školu a nebude už trestaný, dostane od sponzorů automobil.