V Pardubicích se na jedné koleji setkaly dva vlaky

Pardubice – Dva vlaky proti sobě na jedné koleji dnes zastavily provoz v Pardubicích-Rosicích nad Labem. Rychlík jedoucí z Liberce vjel na trať obsazenou jiným osobním vlakem. Strojvedoucí stihl soupravu včas zabrzdit. Podle inspektorů je na vině lidská chyba. Podobné případy nejsou na české železnici ničím ojedinělým.

Dnes před devátou hodinou ráno vyjel ze stanice Pardubice-Rosice nad Labem rychlík (Liberec–Pardubice) na stejnou kolej proti stojícímu osobnímu vlaku (Pardubice – Hlinsko v Čechách). Strojvedoucí vlaku, ve kterém cestovalo 80 lidí, zareagoval včas. Rychlík zastavil 26 metrů před motorákem. V něm tou dobou sedělo 25 cestujících. „Byla to chyba ze strany signalisty. Zatáhl za jinou páku a vlak špatně postavil na první kolej,“ informoval Miroslav Kopecký z odboru mimořádných událostí SŽDC.

Rychlík nakonec zabrzdil 26 metrů před osobním vlakem. Vyšetřování události ale zastavilo na celé dopoledne provoz na trati a lidé museli cestovat náhradními autobusy.

Případ vedle Drážní inspekce a Správy železniční dopravní cesty vyšetřuje i policie – pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. „Nejčastějšími možnými faktory jsou buď selhání strojvedoucího, který projede zákaz, nebo selhání obsluhy dráhy, která pustí vlak na kolej, která je dávno obsazená,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Jen o pár kilometrů dál ve směru na Hradec Králové se 14. listopadu 1960 stala nejtragičtější nehoda v dějinách české železniční dopravy. Srážku dvou osobních vlaků ve Stéblové nepřežilo 118 lidí. Za neštěstí mohla posádka vlaku, který ze stanice vyjel bez svolení výpravčího a navzdory znamení Stůj.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)