Pražští zastupitelé odvolali Slezáka – ČSSD v reakci odmítla koalici s TOP 09, ODS a Trojkoalicí

Během čtvrtečního jednání zastupitelstva pokračovaly i diskuze o nové pražské koalici. Podle informací ČTK vyjednávala TOP 09 s hnutím ANO s tím, že by se mohla přidat ČSSD nebo ODS. Podmínkou by ale byl odchod Adriany Krnáčové (ANO) nejenom z postu primátorky, ale i z rady, zjistila ČTK od několika zdrojů z magistrátu. Primátorka ale řekla, že „nikam odcházet nehodlá“. Pozdě večer pak ustála hlasování o svém odvolání vyvolané ODS. Předtím navíc ČSSD oznámila, že odmítá nabídku na koalici TOP 09, ODS a Trojkoalice – zastupitelé totiž odvolali předsedu magistrátního výboru pro územní rozvoj Jana Slezáka (ČSSD) a ruku zvedli i zástupci všech tří subjektů.

Návrh na odvolání Slezáka předložil opoziční zastupitel Mikuláš Ferjenčík (piráti) a pro Slezákovo odvolání hlasovalo 34 zastupitelů v 65členném sboru. Ferjenčík svůj návrh zdůvodnil tím, že Slezák se v minulosti podílel na řadě problematických změn územního plánu – konkrétní případy ale neuvedl. Ferjenčík navíc připomněl Slezákovu policejní minulost a uvedl, že se jako příslušník komunistické policie podílel na potlačování demonstrace v listopadu 1989. Slezák na jeho vystoupení reagoval tím, že se prý bude bránit v rámci trestního práva.

Rýsuje se budoucí koalice?

Pro odvolání Slezáka zvedli ruku zástupci TOP 09, ODS, pirátů, Trojkoalice a nezávislých. Tyto subjekty by přitom měly v 65členném zastupitelstvu většinu. 

Předseda zastupitelů ČSSD Karel Březina si poté vyžádal přestávku na poradu klubu ČSSD. „Je to závažná věc, proto prosím kolegy o pochopení," řekl. Vzápětí sociální demokraté oznámili, že odmítají nabídku TOP 09, ODS a Trojkoalice na sestavení nové koalice. Šéf zastupitelů Karel Březina uvedl, že bude ČSSD nadále postupovat spolu s hnutím ANO, se kterým před několika týdny uzavřela dohodu o spolupráci. 

S kým kromě ANO bude ČSSD jednat, Březina neřekl. „Klub sociální demokracie přijal usnesení, že na nabídku koalice s TOP 09, Trojkoalice a ODS nereflektuje," uvedl Březina. 

„Této reakci rozumím, na druhou stranu bychom rádi vytvořili koalici demokratických stran, kam ČSSD patří. Jsem přesvědčen, že sociální demokraté vyhodnotí situaci v klidu a zítra nebo pozítří budou reagovat jinak," uvedl zastupitel a radní Jan Wolf (Trojkoalice).

ČSSD večer odmítla koalici s TOP 09, ODS a Trojkoalicí (zdroj: ČT24)

„Popravdě nejsem příliš nadšen z toho vývoje, který se tu odehrává. Protože posledních 14 dní jsme věnovali filigránské práci, jak pospojovat ne úplně spojitelné, jak obrousit hrany mezi jednotlivými kluby. A to, co se odehrálo dnes, samozřejmě mezi členy bývalé koalice zkomplikovalo situaci," dodal šéf zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Pozdě večer došlo i k hlasování o odvolání pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO). Návrh přednesl šéf opozičního klubu ODS Filip Humplík po několikahodinové diskusi k novele vyhlášky o hazardu. Podle Humplíka primátorka nebyla schopna vytvořit kvalitní předlohu a zastupitelé k její verzi novely museli přednést řadu pozměňovacích návrhů. Jenže ruku pro odvolání primátorky zvedlo jen 22 zastupitelů z 65členného sboru.

ANO původně o spolupráci s TOP 09 nesmělo vůbec jednat

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice se po řadě neshod rozpadla před několika týdny. Od té doby se horečně vyjednává o nové podobě koaliční spolupráce.

ANO mělo původně spolupráci s TOP 09 zapovězenou. Zákaz sice vzalo zpět, TOP 09 se ale nechala slyšet, že ANO propáslo svoji šanci. Nyní se mluvilo o tom, že ANO by mohlo z nové rady zcela vypadnout. Vyjednávalo se o koalici TOP 09, ODS, a Trojkoalice, ke kterým by se mohla připojit ČSSD nebo nezávislí zastupitelé s piráty. A právě nezávislí spolu s piráty zvedli ruce pro odvolání Slezáka. 

Rozdělení mandátů na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Nejdelší jednání v historii zastupitelstva

Jednání zastupitelů ve čtvrtek 26. listopadu bylo velmi nepřehledné. Simultánně totiž probíhalo desáté a jedenácté zasedání zastupitelstva. To desáté přitom původně začalo už 22. října a stalo se tak nejdelším v historii magistrátu. Skončilo totiž až ve čtvrtek večer. 

Říjnové jednání bylo přerušeno poté, co byli v noci hlasy opozice i koalice odvoláni čtyři radní. To nakonec způsobilo rozklad koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. Podruhé se jednání odložilo 5. listopadu po zdlouhavé diskusi o výši dotací městským částem. Také během čtvrtka bylo říjnové jednání několikrát přerušeno, protože v 11:00 začalo listopadové jednání.