Protipovodňová zeď na nábřeží v Přerově se lidem nelíbí

Přerov – Obyvatelé Přerova se dnes budou moct vyjádřit k plánu radnice postavit v centru města třísetmetrovou protipovodňovou zeď. Opatření za 5 milionů korun by mělo stát na nábřeží Edvarda Beneše. Zde se řeka Bečva, která jihomoravským městem protéká, při zvýšeném stavu nejčastěji vylévá z koryta.

Mezi obyvateli Přerova zeď vyvolává velmi tvrdou kritiku, nelíbí se jim, že vzhled nábřeží bude výrazně narušen. Lidé se proto k záměru města budou moct vyjádřit na dnešním setkání, které v Městském domě uspořádala místní radnice. Odborníci a politici jim zde chtějí odpovědět na jejich otázky. Přerovští se zde tak mohou dozvědět, jak bude opěrná zeď vypadat či jak by je měla před velkou vodou ochránit.

Radní: Zeď nábřeží hyzdit nebude

Protipovodňovou zeď město plánuje postavit mezi mosty Míru a Legií, dlouhá by měla být něco přes 300 metrů a ochránit má zejména okolní domy a zmírnit případné následky katastrofy. Radní slibují, že opěrná zeď bude splňovat podmínky i po architektonické stránce, tak aby zapadla do okolí. Náklady na toto opatření by se měly pohybovat kolem 5 milionů korun, politici ale zároveň připouští, že to může být i více.

Toto řešení přerovská radnice vidí jako jedinou možnost, jak obyvatele před velkou vodou ochránit. Nábřeží Edvarda Beneše je totiž při velké vodě první místo v Přerově, které se zaplaví. Naposledy se o tom lidé přesvědčili předloni na jaře, kdy k úplnému vylití řeky z koryta chybělo necelých dvacet centimetrů. Do teď radnice situaci vždy řešila provizorně, na nábřeží pouze nechala vyskládat pytle s pískem.

Kromě zídky na nábřeží se počítá i s vybudováním dalších protipovodňových opatření. Podle informací Povodí Moravy by zábrany proti velké vodě měly vyrůst i na dalších místech v Přerově, v okolí chemičky Precheza se má zase postavit hráz. Vedle toho město plánuje rozšířit koryto řeky Bečvy.

Telefonát Radky Štědré (zdroj: ČT24)