Obyvatele Moravy opět trápí smog

Ostrava – I dnes se obyvatelé Moravy probudili do dusivého rána. Moravskoslezský i Jihomoravský kraj hlásí výrazně zhoršené rozptylové podmínky. V Třinci je denní limit pro polétavý prach (PM 10) překročen více než šestinásobně a nadlimitní množství prašného aerosolu bylo naměřeno na všech stanicích. V kraji je stále platný signál regulace a firmy musí dodržovat ekologická opatření. Jihomoravský a Olomoucký kraj dnes vydaly signál upozornění. Smogová situace se zhoršila zejména na Brněnsku a Šlapanicku, v Prostějově, Přerově a Šumperku. Výrazné zlepšení se navíc zatím nečeká.

Na stanici v Třinci na Frýdecko-Místecku bylo ráno naměřeno 310 mikrogramů polétavého prachu na metr krychlový. Na všech měřicích stanicích je limit minimálně za dvojnásobkem mezní hranice. Nejnižší 24hodinová koncentrace je podle ranních údajů ve Věřňovicích na Karvinsku, a to 111 mikrogramů na metr krychlový.

Denní limit pro množství polétavého prachu v ovzduší je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Starší lidé, nemocní a děti by za současné situace měli omezit pobyt ve venkovním prostředí. V silných mrazech a špatných rozptylových podmínkách není vhodné sportovat venku. Větrat by se mělo jen krátce a intenzivně. Doporučuje se zvýšit přísun vitamínů, zejména vitamínu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám. Smog může vyvolat především dýchací obtíže.

„Během dnešního dne nepředpokládáme vzhledem ke stávající meteorologické situaci významnější změnu celkové imisní situace. Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou i nadále s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou stanoveného imisního limitu,“ uvedli meteorologové s tím, že naměřené koncentrace budou pěti až šestinásobně vyšší než limit.

Nádražní ulice v Ostravě
Zdroj: Petr Sznapka/ČTK

Od pátku či soboty na několika místech kraje platí signál regulace, takže průmyslové podniky musejí omezit výrobu. Český hydrometeorologický úřad regulaci postupně vyhlásil pro oblast Ostravska, Karvinska a Třinecka. Přidaly se i radnice v Českém Těšíně a Karviné. Tento signál se vyhlašuje, když naměřené hodnoty v celodenních koncentracích překročí 150 mikrogramů na metr krychlový. „Výrobu omezujeme vzhledem k signálu regulace pro velké firmy,“ potvrdila například mluvčí firmy ArcelorMittal Věra Breiová.

Na jižní Moravě byla nejhorší situace ve 04:00 v Brně-Tuřanech, kdy koncentrace polétavého prachu činila asi 166 mikrogramů na metr krychlový. Kraj žádá obyvatele Brněnska a Šlapanicka, aby omezili množství škodlivin vypouštěných do ovzduší. „Rovněž žádáme řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek. Doporučujeme k přepravě využívat prostředky veřejné dopravy,“ uvedl Jiří Klement z krajského úřadu.

Upozornění na smogovou situaci vydal také Olomoucký kraj. Nadlimitní koncentrace polétavého prachu jsou hlavně v Prostějově, Přerově a Olomouci. „V oblasti měst Prostějov, Olomouc a Přerov byla naměřena zvýšená koncentrace tuhých znečišťujících látek ve volném ovzduší. Zvýšenou koncentraci smogu lze očekávat rovněž v oblasti měst Hranice, Lipník nad Bečvou, Zábřeh, Mohelnice, Uničov, Litovel, Šternberk a Šumperk,“ uvedl mluvčí olomouckého hejtmanství Ivo Heger.

Smogová situace (zdroj: ČT24)

Nejvyšší hodnoty naměřili meteorologové v Prostějově, kde průměrná denní koncentrace ráno dosahovala až 205 mikrogramů na metr krychlový. V Přerově činí 145 mikrogramů na metr krychlový. I tam radnice upozornila prostřednictvím SMS obyvatele na možná rizika. V Jeseníku podle aktuálních měření z dnešního rána polétavého prachu oproti nedělnímu večeru výrazně ubylo.

Změnu k lepšímu zatím nelze očekávat, rozptylové podmínky budou během dne přechodně mírně nepříznivé, předpokládají meteorologové.

Nadlimitní hodnoty polétavého prachu byly zaznamenány také v Královéhradeckém kraji a Liberecku.

V Hradci Králové byly povolené čtyřiadvacetihodinové koncentrace překročeny téměř dvakrát - 99 mikrogramů na metr krychlový; hodinové koncentrace dosáhly dokonce 120 mikrogramů. V Trutnově meteorologové naměřili 73,7 mikrogramu (24hodinová koncentrace).

Povolené limity více než dvojnásobně překročila koncentrace prachu v Liberci. Ve stotisícové metropoli bylo naměřeno 200 mikrogramů na metr krychlový, zvyšuje se ale i koncentrace oxidů dusíku v ovzduší.