Na poslední chvíli, ale legálně. Soud osvobodil čtyři solárníky

Na poslední chvíli zajistili nedokončené solární elektrárně Mrlínek licenci. Díky čtveřici mužů ji zařízení dostalo rok před svým dokončením, a oni si tak zajistili výhodnější výkupní ceny elektřiny. Podle rozhodnutí soudu ale postupovali legálně. Přesto minulý měsíc Mrlínek o licenci přišel.

Filip Šlesar, Jiří Havlíček, Radek Jaroš a Jiří Provazník byli dnes zproštěni obžaloby. Loni v červnu jim přitom hrozilo vězení od čtyř do pěti let a jedna podmínka. Podle státního zástupce Radka Mezlíka muži podváděli při revizi elektrárny, aby včas dostali licenci a zajistili si tak lepší výkupní ceny elektřiny.

Podle soudkyně Krajského soudu v Brně ale toto provinění Mezlík neprokázal. „Nebylo soudem zjištěno, že by docházelo k manipulaci, že by znalcům byly předkládány jen části materiálů, které se obžalovaným hodily,“ uvedla soudkyně Dana Kancírová.

Státní zástupce se proti rozhodnutí odvolal

Bez viny je nyní i bývalý majitel elektrárny Filip Šleznar. Své stíhání vnímá jako politickou objednávku ze strany státu. „Já jsem se vždy cítil nevinen. Stát pokazil a špatně nastavil celou fázi obnovitelných zdrojů. Nyní po pěti letech ex-post má tendenci zde v uvozovkách upalovat nějaké čarodějnice,“ okomentoval rozhodnutí soudu Šleznar.

Rozsudek zatím není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. „Mám za to, že je možné z těch důkazů odvodit, že elektrárna nebyla do toho rozhodnutí o licenci dokončena v takovém rozsahu, aby mohla obdržet licenci,“ vysvětlil svůj postoj státní zástupce Radek Mezlík.

Solární elektrárna Mrlínek o licenci přišla

Fotovoltaická elektrárna v Mrlínku na Kroměřížsku o svou licenci přišla letos v říjnu. Zrušil ji právě brněnský krajský soud proto, že v době jejího získání nebyla elektrárna ještě dokončená. „Soud se přiklonil k našemu názoru, že firma v licenčním řízení předložila nepravdivé revizní zprávy,“ uvedl tehdy mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Licenci elektrárna dostala rok před svým dokončením. V následujícím roce, kdy byla v lednu 2011 dokončená, ale už platily méně výhodné výkupní ceny energie. Podle Malého rozdíl mezi výkupními cenami v případě 20 let provozu elektrárny činil až 300 milionů korun.