Brněnské ANO má nového šéfa. Kratochvíla vystřídal Dvořák

Novým předsedou brněnské organizace hnutí ANO se stal jedenačtyřicetiletý Pavel Dvořák. Volební sněm se pro něj rozhodl v druhém kole hlasování, uvedlo hnutí. Současný radní městské části Brno-střed zaplnil prázdné místo po Tomáši Kratochvílovi, jehož ANO vyloučilo ze svých řad. Kratochvíl rezignoval na funkci brněnského radního, aby nekomplikoval situaci, protože kvůli němu hrozil rozpad městské koalice.

Dvořák v druhém kole volby získal od 143 účastníků sněmu 76 hlasů. Profesí je interiérový návrhář. Členem hnutí ANO je od jara 2014. „Do ANO jsem vstupoval s touhou něco změnit a vírou, že mezi členy hnutí k tomu dostanu příležitost,“ uvedl Dvořák.

Místopředsedy brněnské oblastní organizace ANO se stali královopolská starostka Karin Karasová a Vít Prýgl z místní organizace v Brně-Bohunicích.

Definitivní odchod Kratochvíla

ANO Kratochvíla vyloučilo ze svých řad pro nespokojenost s jeho prací a údajné poškozování jména hnutí, avšak lidovci s jeho odvoláním z rady nesouhlasili. Koaliční smlouva to podle nich neumožňovala. Dílčí výhrady ke zvolenému řešení situace měli i další koaliční partneři ze Strany zelených a Žít Brno.

Kvůli Kratochvílovi se dokonce mluvilo o možném konci koalice. Jak ANO, tak lidovci se setkali s vyjednavači z opoziční ČSSD. Na úterním zastupitelstvu nakonec ANO návrh na odvolání Kratochvíla nepodalo. Koalice místo toho chtěla situaci urovnat úpravou koaliční smlouvy.