Stropnický křísí pražskou koalici, TOP 09 ale již pokročila se svojí

O obnovení spolupráce s ČSSD a Trojkoalicí začal jednat nový předseda pražské organizace hnutí ANO Martin Stropnický. Hnutí se na spolupráci se sociálními demokraty dohodlo již dříve, nad návratem Trojkoalice se ale vznáší otazník. Ta totiž jedná o možné nové koalici s TOP 09 a ODS. Předseda zastupitelského klubu TOP 09 Jiří Novotný poté označil takové spojení za jediné životaschopné.

ANO, Trojkoalice a ČSSD si na zasedání pražského zastupitelstva na konci října navzájem odvolaly část svých radních a sociální demokraté později vypověděli koaliční smlouvu. Nový předseda pražského ANO přesto věří, že se mu koalici podaří obnovit. „Tahle varianta je varianta číslo jedna,“ řekl Martin Stropnický.

Oživení koalice s ČSSD a Trojkoalicí Stropnickému posvětil zastupitelský klub ANO a podporu prý nalezl i u sociálních demokratů. Od Trojkoalice, která zastřešuje Stranu zelených, KDU-ČSL a Starosty a nezávislé, se potom Martin Stropnický nedoslechl, že by byla staronová koalice vyloučena.

Všichni chtějí Trojkoalici? Jednání s TOP 09 pokročilo

Trojkoalice ale intenzivně jedná o jiné koalici – s TOP 09 a ODS. Podle předsedy zastupitelského klubu TOP 09 Jiřího Novotného jde o jedinou životaschopnou kombinaci v pražském zastupitelstvu. „Nebavili jsme se o tom, zda spolu, ale jakým způsobem spolu. Otázka zda je vyřešena. Je to silný výsledek,“ řekl Novotný. Společně by sice TOP 09, ODS a Trojkoalice v zastupitelstvu neměly většinu, mají k ní ovšem blíže než osamocená dvojice ANO a ČSSD.

Lídr Trojkoalice Petr Štěpánek (SZ) a předseda pražské ODS Filip Humplík však shodně upozornili, že se strany neshodnou na všem, oba se zmínili především o odlišném pohledu na dopravu. „Třecí plochy nějaké jsou, ale budeme hledat shody,“ uvedl Filip Humplík.

Protože se ostatní strany vesměs brání spolupráci s KSČM, mohou do vzniku kterékoli koalice promluvit už pouze Piráti. Ti se v minulosti ohradili proti vzniku rady, ve které by byly buď ODS, nebo ČSSD, po rozpadu poslední pražské koalice se vymezili především proti sociální demokracii. „Je pro nás primárním cílem, aby nevznikla koalice, ve které bude ČSSD. Pro nás je to nedůvěryhodná politická strana, vede ji pravomocně odsouzený podvodník Karel Březina,“ řekl již dříve předseda klubu Pirátů Jakub Michálek.

Velká koalice se nerýsuje

Přestože od odvolání radních, které předznamenalo zánik koalice ANO, Trojkoalice a ČSSD, uplyne v pondělí již měsíc, stále zůstává jedna neznámá. Představuje ji evenetuální spolupráce ANO a TOP 09, tedy dvou nejsilnějších uskupení v Praze. Obě strany se ke vzájemnému jednání stavěly rezervovaně, Andrej Babiš se zprvu jednoznačně postavil proti možné koalici s TOP 09, ale poté naznačil, že by v úvahu připadnout mohla. Žádné oficiální prohlášení, které by spolupráci ANO a TOP 09 v Praze vyloučilo nebo naopak potvrdilo, však dosud nezaznělo.

  • ANO: 18 (při hlasování o Stropnickém rozděleno 13:5)
  • TOP 09: 12 (původně 16)
  • Trojkoalice: 8
  • ČSSD: 8
  • ODS: 8
  • KSČM: 4
  • Piráti: 4
  • Nezávislí: 3 (původně z TOP 09)
  • nezařazená: 1 (původně z TOP 09)