Chrlice se připojí k Brnu i na železnici

Brno – Ačkoli jsou Chrlice součástí Brna už déle než 40 let, místní nádraží stále hlásá pouze Chrlice. Brněnský magistrát však nyní po stížnostech občanů začal připravovat změnu názvu nádraží na Brno-Chrlice. Lidé z Chrlic si stěžovali, že kvůli chybějícímu označení Brno jim dráhy nechtějí prodávat zlevněné jízdenky do Prahy. Město však kvůli přejmenování nádraží bude muset zaplatit.

Brněnský primátor Roman Onderka oznámil, že město požádalo Drážní úřad o změnu názvu chrlického nádraží. Na změně Brno trvá přesto, že České dráhy po stížnostech cestujících už začaly prodávat své zlevněné jízdenky i v Chrlicích – jedná se o jediné brněnské nádraží, které nenese jméno města ve svém názvu.

Z nádraží Chrlice se však nestane Brno-Chrlice okamžitě. Podle zástupců magistrátu lze očekávat změnu názvu nádraží až v prosinci, kdy začne platit nový jízdní řád pro rok 2013. Kromě umístění nových tabulí s názvem stanice bude nutné provést změny v jízdních řádech nebo upravit software pro výdej jízdenek.

Úvahy o změně názvu nádraží se občas objevují na různých místech. Radnice však většinou nakonec zjistí, že pojmenování není zase tak špatné – Drážní úřad totiž požaduje po tom, kdo o změnu žádá, aby uhradil všechny náklady se změnou spojené. Kvůli financím se před několika lety vzdala úsilí o změnu názvu například radnice Ostrova na Karlovarsku, které se nelíbilo označení nádraží Ostrov nad Ohří.