Česko si minutou ticha připomnělo oběti pařížských útoků. Ambasáda je otevřena veřejnosti

Minuta ticha za oběti pařížských útoků (zdroj: ČT24)

Přesně v pravé poledne drželo Česko i jiné evropské státy minutu ticha za oběti pátečních teroristických útoků v Paříži. V Praze se lidé sešli před francouzskou ambasádou a k pietním akcím se přidala i další česká města. Po celé Evropě vlají unijní a povětšinou i státní vlajky na půl žerdi. Francouzské velvyslanectví v Praze se také znovu otevřelo lidem, kteří chtějí památku nevinných lidských obětí uctít zápisem do kondolenční knihy. Už od soboty chodí lidé před budovu ambasády zapalovat svíčky a pokládat květiny.

Jen před francouzským velvyslanectvím v Praze drželo minutu ticha asi 150 lidí. Byli mezi nimi také velvyslanci Řecka, Německa, Slovenska, Polska, Turecka nebo Kuby. Pietní shromáždění před budovou ambasády zahájil sám francouzský velvyslanec Jean-Pierre Asvazadourian. Po minutě ticha si přítomní zazpívali francouzskou hymnu Marseillaisu.

„Přišel jsem, abych vyjádřil soustrast a solidaritu s Francouzi, kteří vždy byli našimi spojenci už od úsvitu americké nezávislosti. Bohužel i my máme vlastní zkušenost s terorismem a v těchto nelehkých časech musíme stát všichni při sobě,“ řekl před francouzskou ambasádou americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro. „Nyní musíme zvýšit i úsilí sdílet informace našich zpravodajských služeb, abychom stáli krok před lidmi, kteří nám škodí,“ dodal.

K pietě se připojil také český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) společně se zaměstnanci úřadu vlády. Na svém Twitteru Sobotka zveřejnil fotografii ze shromáždění před budovou úřadu a napsal: „Smutná minuta ticha za oběti z Paříže. Demokracie nemůže byt slabá, Evropa se musí bránit. Teroristy z IS je nutno porazit.“

Minutu ticha drželi také mnozí lidé například v Brně, kde se jich u pietního místa na Moravském náměstí setkalo asi deset, či na Univerzitě Pardubice. Některá města, mimo jiné Žďár nad Sázavou, Jihlava, Pardubice či Pelhřimov, vyjádřila solidaritu s Francií vyvěšením francouzské vlajky na radnicích. Radnice v Nymburce dokonce také zřídila knihu kondolencí po vzoru francouzské ambasády v Praze.

Kondolenční kniha bude možná přístupná i déle

Francouzské velvyslanectví na Velkopřevorském náměstí v Praze bude pro veřejnost otevřeno do 17:00. V kondolenční knize bylo od neděle do pondělního poledne vepsáno více než 200 vzkazů v několika jazycích. Soustrast vyjádřil například náčelník generální štábu ČR Josef Bečvář, guvernér ČNB Miroslav Singer nebo prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Naposledy by návštěvníci měli mít možnost zapsat se do kondolenční knihy ještě v úterý mezi 11. a 13. hodinou. Velvyslanectví ale možná pro velký zájem lidí lhůtu prodlouží. „Zvažujeme, že by kniha mohla být k dispozici ještě ve středu,“ uvedl Hugo Ben Simhon z tiskového oddělení ambasády.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima podepisuje kondolenční knihu na francouzské ambasádě v Praze
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Už v neděli v poledne se na památku obětí teroristických útoků ve Francii rozezněly zvony kostelů v řadě českých měst. Katolické farnosti k tomu v sobotu vyzval předseda České biskupské konference, kardinál Dominik Duka.

Celý svět včetně České republiky vyjadřuje solidaritu s Francií různými způsoby. V sobotu například řada měst nasvítila významné budovy barvami francouzské vlajky. Trikolóra se tak objevila například na opeře v Sydney, soše Krista Spasitele nad brazilským Riem de Janeirem, na pražské Petřínské rozhledně či na newyorské budově One World Trade Center, postavené na místě teroristických útoků z 11. září 2001, při nichž zemřelo na 3000 lidí.

Při sérii útoků v pátek večer na rušných místech Paříže zahynulo na 129 lidí a přes 300 bylo zraněno. Kromě stovky Francouzů zemřeli při teroristických útocích i cizinci, mimo jiné občané USA, Tuniska, Švédska, Mexika, Španělska, Rumunska, Portugalska, Maroka, Chile, Británie, Belgie, Alžírska či Německa.

obrázek
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24
obrázek
Zdroj: ČT24