Starostové: Šluknovsko opět upadá do neklidu

Ústí nad Labem – Atmosféra na Šluknovsku je po novoročním útoku pětice Romů na tříčlennou rodinu podobně špatná jako po sérii střetů loni v srpnu a září. Na podzim a v prosinci přitom v příhraničních městech panoval klid a radnice věřily, že se jim spory starousedlíků a nedávno přistěhovaných Romů podařilo vyřešit. O lednovém vývoji a o dalších opatřeních se starostové dnes radili s ústeckou hejtmankou a policejním prezidentem u kulatého stolu.

Starostům ze Šluknovska se nelíbí, že k novoročnímu útoku po přechodném zklidnění vůbec došlo, ale radost nemají ani z následujících událostí. Napadená žena o dva týdny později zemřela a přestože zatím není zřejmé, zda úmrtí souviselo s novoročním útokem, extremisté mají jasno. Dělnická strana sociální spravedlnosti už ohlásila tři protestní pochody. „Nikdo neví, jak budou věci eskalovat, když se do toho zapojí extremistické hnutí,“ podotkla hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová.

Policejní prezident Petr Lessy je ale přesvědčen, že jeho lidé tentokrát dokážou předejít nepokojům podobným těm, ke kterým došlo na sklonku léta. Poukázal, že policisté s lidmi více spolupracují a ti naopak policii více důvěřují. Podle Lessyho se důvěra projevuje tím, že lidé častěji hlásí krádeže včetně těch drobnějších, o kterých si dříve mysleli, že je policisté nevyšetří.

Policie na počátku roku nabrala deset nových členů, kteří se stanou zárodkem pořádkové jednotky Ústeckého kraje. Další příslušníci by měli vzejít z výběrového řízení, všech 50 pořádkových policistů má být k dispozici v dubnu. Jednotka bude hlídat nejenom Šluknovsko, ale také další problematické lokality v regionu. Současné posily z jiných krajů však podle Petra Lessyho na Šluknovsku zůstanou, dokud nebude regionální pořádková jednotka plně funkční.

Petr Lessy o financování nové jednotky:

„Zatím se nepodařilo to, aby policie dostala na vznik jednotky zvláštní prostředky, které byly v rámci politického spektra přislibovány. Zatím jednotku budujeme z vlastních prostředků. V rozpočtu budou potom chybět peníze někde jinde.“

Ústecký kraj chce situaci zlepšit i prostřednictvím zákonů a připravuje výzvu určenou poslancům a vládě. „Ústecká výzva za bezpečný kraj bude zveřejněna na webu kraje a budou se k ní moci připojit všichni občané,“ řekla hejtmanka Vaňhová. Ústecký kraj předložil vládě návrhy na řešení situace v sociálně vyloučených lokalitách, který je podle Jany Vaňhové 63. Vláda doporučila sněmovně balíček zamítnout, poslanci v prosinci jeho projednávání přerušili, znovu se jím budou zabývat zřejmě v únoru.

Vstup Petry Tachecí (zdroj: ČT24)