Sponzoři bedlivě sledují dopingový skandál na Velké pardubické

Události v regionech: Sponzoři bedlivě sledují dopingový skandál na Velké pardubické (zdroj: ČT24)

Dopingová aféra, která vypukla v dostihovém sportu, otřásla pověstí nejslavnějšího tuzemského dostihu – Velké pardubické. Pořadatel – Dostihový spolek Pardubice – proto zvažuje právní kroky. Situaci sledují i sponzoři. Dopovat měli nejméně dva koně, i vítěz Velké pardubické Nikas ze stáje Castor. Podle informací ČT byli koně pozitivní na zakázané alkaloidy.

Pořadatel Velké pardubické zvažuje, co dál. Pokud aféra poškodí pověst závodu, bude zřejmě požadovat kompenzace od samotné stáje. „Určitě bychom bránili dobré jméno dostihů v Pardubicích nějakým právním postupem,“ uvedl předseda spolku Michael Skalický. 

Dopingovou aféru sledují bedlivě také sponzoři Velké pardubické: „Jako generálnímu sponzorovi nám záleží na tom, aby Velká pardubická probíhala v duchu fair play,“ konstatovala mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Nikas a Marek Stromský
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Antidopingoví komisaři našli u koně kofein a theobromin

Dobře informovaný zdroj České televizi potvrdil, že kůň Nikas požil zakázané látky omylem – při krmení dostal pár hodin před dostihem a zřejmě bez vědomí trenéra doplněk ke stravě vyrobený v cizině.

Výrobce ale varuje před podáním těsně před výkonem. V tělních tekutinách koně proto antidopingoví komisaři našli kofein a theobromin – tedy látky, které běžně obsahuje káva nebo čokoláda.

„Z množství se dá usoudit, jakým způsobem se látka do těla dostala. Zda to byl následek medikace, nebo zda to byla kontaminace z krmiv,“ řekl prezident Jockey Clubu ČR Jiří Charvát.

Látky brání únavě koňů

Výživový doplněk, který stáj měla získat od polského dodavatele, nezlepšuje v první řadě výkon, ale brání únavě koně.

Celá aféra je výsledkem velkého tažení Jockey Clubu a české dopingové komise, která jen v letošním roce odebrala 72 vzorků. To je dvojnásobek než v letech minulých.