Třebosice žijí archeologickými vykopávkami

Třebosice (Pardubicko) - Nadšení z vykopávek, ale také starosti a peníze navíc. Tak vnímají obyvatelé Třebosic na Pardubicku archeologický průzkum v místě budoucích rodinných domků. Objevené střepy a nástroje dokazují, že oblast byla osídlena už v mladší době kamenné a pak v raném středověku. Nedaleko se před pár lety našly i nádoby z někdejší římské říše.

Nenápadná vesnička u Pardubic vydává léta skrytá tajemství. Obec tu prodává stavební parcely a kvůli inženýrským sítím přizvala archeology. „Co nás překvapilo, tak bylo osídlení z mladší doby kamenné, z neolitu,“ řekl archeolog František Kašpárek. Stovky úlomků a zbytky nástrojů zaplnily dílny pardubického muzea. Nálezy čeká odborné ošetření.

„Když se podaří najít něco takhle úžasného, tak to je jako když pustíte malé dítě do cukrárny,“ říká s úsměvem archeoložka Kristýna Cebová. Důkazy o životě dávných předků potěšily i lidi v Třebosicích. Pro místní radnici ale archeologické práce znamenají nemalé výdaje. „Obec je velice malá a výzkumy stály 650 tisíc, což je na tak malou vesnici hodně,“ řekla zastupitelka Třebosic Jana Balcarová. Další nálezy pak na archeology s největší pravděpodobností ještě čekají na dosud neprodaných parcelách.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)