Obyvatelé Bystřice jsou v šoku, radnice jim vykácela zeleň

Bystřice nad Pernštejnem – Občané z Bystřice nad Pernštejnem ostře kritizují vedení města, které nechalo vykácet městskou zeleň. U ministerstva životního prostředí sice radní uspěli s projektem na její obnovu, místní to ale považují za zradu. Neměli totiž možnost se ke změnám vyjádřit. A to i přesto, že právě občané Bystřice zeleň ve městě před 40 lety sami vysázeli.

Parčík se stromy a keři byl v Bystřici 40 let, radnice ale v rámci projektu Revitalizace parků, zeleně a stromořadí během dvou dnů veškeré vzrostlé stromy pokácela. Místní krok města nedokáží pochopit. „Vypadalo to tady pěkně, nevím, co se tady děje, to je hrozný,“ řekl ČT obyvatel Nové čtvrti Jarek Šibor. „Pro mě je to hlavně citová záležitost, my jsme tady ty stromy sázeli jako mladí kluci,“ dodal Jaroslav Mlynář.

  • Park před kácením autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Park po kácení autor: ČT24, zdroj: ČT24

Lidé chtěli přímo na radnici také vědět, proč se pokácely úplně zdravé stromy a keře. Vedoucí městského odboru životního prostředí František Klimeš tvrdí, že stromy byly nemocné a dřevina se do parku nehodila. „Převážila vize nad tím, co skutečně na tom místě bylo. Projektantovi přišlo pravděpodobně vhodnější a do budoucna hodnotnější i ty stromy, které jsou ještě relativně zdravé, pokácet,“ dodala zahradní projektantka a stavební dozor nad kácením dřevin v Bystřici Marie Zgarbová.

Jan Hosa (obyvatel Nové čtvrti, Bystřice nad Pernštejnem): „Já bych to hodnotil jako nejhrubší vandalství a sadismus, kterého se můžeme na přírodě dopustit… Zničení takového parku je výsměch zahradní architektuře.“

Podle místostarosty Bystřice nad Pernštejnem Josefa Vojty dělá město všechno pro to, aby byli občané spokojeni. Místní ale tvrdí, že radní vyměnili jejich důvěru za osm milionů, které v rámci revitalizace zeleně dostali ze státní pokladny. 

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)