Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad řidičem, který srazil děti

Brno – Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad Pavlem Dekařem, jenž předloni v září srazil v Brně dvě děti z mateřské školy. Případ se znovu vrací k odvolacímu Krajskému soudu v Brně, který Dekaře loni poslal na dva roky do vězení. Dekařovo nákladní auto bylo ve špatném technickém stavu a selhaly mu brzdy. Děti nehodu přežily se zraněními. Městský soud v Brně původně uložil Dekařovi podmínku, krajský soud ale trest zpřísnil.

„Nejvyšší soud odsuzující rozsudek Krajského soudu v Brně zrušil a věc mu vrátil k novému projednání a rozhodnutí. Současně bylo rozhodnuto, že se Pavel D. propouští z výkonu trestu a další řízení s ním bude vedeno na svobodě,“ uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Důvody zatím nezveřejnil, soud je musí nejdřív sdělit účastníkům řízení.

Dekař u soudu nehody litoval a omluvil se za ni. Pětiletý zákaz řízení, který mu uložily soudy spolu s trestem vězení, ale podle dostupných informací nerespektoval. Loni v říjnu jej policejní hlídka na Hodonínsku údajně dopadla za volantem. Pokusil se z vozidla utéct. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu tak hrozil další trest.

Neštěstí se stalo ve Fryčajově ulici v Brně-Obřanech. Tři učitelky tam převáděly přes přechod 34 dětí z mateřské školy. Když se řidič avie blížil k přechodu, zjistil, že brzdy nereagují. Stáhl proto okénko a snažil se křikem učitelky varovat, že nemůže zastavit. Většinu dětí se učitelkám podařilo zastavit nebo strhnout bokem, nárazu do děvčete a chlapce již nedokázaly zabránit. Hoch byl po ošetření v nemocnici s lehkým poraněním propuštěn domů, dívka v nemocnici bojovala o život a má poškozený zrak.

Nákladní vůz byl v době střetu přibližně 18 let starý a měl řádnou technickou kontrolu. Přesto byl podle znalců ve zjevně špatném technickém stavu. Dekař podle zrušeného rozsudku neprovedl řádnou kontrolu před jízdou.