Lidovci chtějí zachránit brněnskou koalici a zastavili jednání o nové

Novou koalici KDU-ČSL v Brně nechce. Zastavila proto jednání s jinými stranami. Jejím cílem je zachránit současnou koalici složenou z ANO, Žít Brno, SZ a KDU-ČSL. Ta má svůj osud stále nejistý. Od minulého týdne ji rozděluje spor o odvolání radního Tomáše Kratochvíla. Právě lidovci s jeho odvoláním nesouhlasí.

Podle původního přání hnutí ANO měli zastupitelé Tomáše Kratochvíla, který byl do funkce radního zvolen právě za ANO, odvolat už minulý týden. Lidovci ale byli proti a ANO proto schválilo usnesení, že pokud koaliční partneři nepodpoří Kratochvílovo odvolání, může ANO jednat o nové koalici. Lidovci na to zareagovali stejným usnesením.

Primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL) ale už dříve uvedla, že koalici rozbít nechtějí. „My v tuto chvíli nevyjednáváme o novém koaličním půdorysu. Naopak se jeví, že všichni mají zájem o setrvání ve stávající koalici, pokud se nám podaří překlenou personální otázku ANO,“ vysvětlila Liptáková. Doplnila, že zachování současné koalice je pro lidovce prioritou.

Lidovci jednali se sociálními demokraty

Přesto strana zahájila jednání se sociálními demokraty. „Našli jsme shody v programech. Nyní jsme se ale rozhodli pozastavit jednání s jinými stranami, protože opravdu vidíme snahu najít řešení pro problémy současné koalice,“ uvedla Liptáková s tím, že o rozhodnutí lidoveckého klubu informovala jak sociální demokraty, tak hnutí ANO i další koaliční partnery.

Ve hře byl podle informací České televize také vstup páté strany do koalice – TOP 09. Tu ale lidovci odmítli. „Třicítková koalice je zcela běžně funkční projekt a nevidíme důvod přibírat někoho dalšího,“ uzavřela Liptáková.

Hovoří se i o koalici bez KDU-ČSL

V Brně se také hovoří o další možné koalici – ANO, ČSSD a TOP 09 za podpory Žít Brno. „Jednali jsme s některými subjekty, ale podnět k nové koalici nebyl z naší strany. Uvidíme, jak celá situace v Brně dopadne,“ vysvětlil zastupitel a brněnský předseda TOP 09 Jaroslav Kacer. Primátorův náměstek Matěj Hollan (Žít Brno) ale uvedl, že o žádné takové koalici neví.

Zástupci ČSSD se setkali s ANO a lidovci. "Pokud se nepodaří narovnat vztahy ve stávající koalici, další jednání nelze vyloučit. Vycházíme ale z toho, že zástupci stávající koalice řekli, že je pro ně prioritou její zachování," řekl zastupitel Oliver Pospíšil (ČSSD). O tomtéž už týden mluví primátor Brna Petr Vokřál (ANO).

Situaci by mohla vyřešit úprava smlouvy

Řešením situace by měla být úprava koaliční smlouvy. „Dohodli jsme se na tom s koaličními partnery, jen lidovci si vyžádali více času na promyšlení celé záležitosti,“ uvedl před pár dny Vokřál. Podle primátorovy náměstkyně Kláry Liptákové (KDU-ČSL) by mělo být jasno do dvou týdnů.

Úprava by umožnila Kratochvílovo odvolání bez porušení smlouvy. Lidovci a zelení totiž poukázali na to, že ze smlouvy vyplývá, že se žádný člen koalice nemůže podílet na odvolání jiného člena. Přestože lidovci nemají zájem jej odvolat, uvědomují si, že nelze mít v radě člověka, který nikoho nezastupuje. Úpravu koaliční smlouvy by využili i k tomu, aby do ní zanesli některé další podněty jako zlepšení komunikace nebo i fakt, že se chtějí více podílet na tvorbě rozpočtu.